AKTUELNO

Bilo koji hormonalni disbalans nije lako prepoznati.

Iako se još uvek ne zna šta je tačan uzrok za razvoj Sindroma policističnih jajnika, stručnjaci veruju da najveću ulogu igra genetsko nasleđe, ali da nastanak svakako pospešuju uticaji iz okruženja, odnosno način života koji praktikujemo.

PCOS je u suštini poremećaj hormonalnog balansa koji najčešće pogađa žene u reproduktivnom periodu između 18. i 44. godine života.

Simptomi koji prate ovo stanje su neredovan menstrualni ciklus, opadanje kose, rast neželjenih dlačica, neplodnost, bol u donjem delu stomaka…

Njihovi simptomi su podmukli i mogu se protumačiti kao nešto totalno drugo. Mnoge žene ni ne znaju da imaju ciste na jajnicima, a kamoli sindrom. Pored obavezne godišnje kontrole kod ginekologa, obratite pažnju na simptome kao što su nerednovni ciklusi, krvarenje između ciklusa, gojaznost, maljavost, akne, opadanje kose, neplodnost. Prisustvo sindroma policističnih jajnika ne može se ni otkriti prilikom standardnog ultrazvuka, već samo vaginalnim ultrazvukom.

Gotovo 50 odsto žena koje imaju Sindrom policističnih jajnika imaju problem sa prekomerenom težinom. To dodatno remeti inače poremećen balans hormona i povećava mogućnost za nastanka dijabetesa.

Zbog toga je veoma značajno da obratite pažnju na ishranu i da dobro planirate svoj jelovnik. Dakle, osim što je neophodno da vodite računa o tome šta jedete, važno je da pazite i na količinu hrane koju pripremate.

U vašim obrocima ne bi trebalo da se nalazi hrana koja ima visok glikemijski indeks, brza hrana, ništa pohovano, niti prženo, prerađene namirnice, industrujski slatkiši... Osnova ishrane bi trebalo da se bazira na dosta svežeg voća i povrća, nemasnom mesu, složenim ugljenim hidratima...

Lekovi iz prirode za prirodno lečenje policističnih jajnika

Postoji puno lekova koji nam dolaze u pravo iz prirode, a kada je u pitanju Sindram policističnih jajinika, zaista je veliki izbor.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće veoma dobro reguliše simptome koji prate policistične jajnike (PCOS), kao što su povećan nivo glukoze u krvi, lošeg holesterola i trigliceridia. Osim toga, jabukovo sirće poboljšava imunitet i na taj način omogućava vašem telu da se lakše bori sa virusima, bakterijama i gljivicama.

Dve supene kašike jabukovog sirćeta razmutite u čaši mlake vode i tako konzumirajte svakog jutra, pola sata pre doručka.

Cimet

Cimet je veoma efikasan kada je regulacija menstrualnog ciklusa u pitanju.

Jedna od studija iz 2015. godine pokazuje da cimet značajno utiče na smanjenje krvarenja, redukuje bol i otklanja propratne efekte kao što su mučnina i povraćanje koji ponekad prate menstruaciju.

Dodajte prstohvat cimeta svom čaju, kafi i bilo kom drugom toplom naitku. Za najbolje efekte probajte da uključite po malo cimeta u svaki vaš obrok.

Riblje ulje

Osim što veoma povoljno utiče na kardiovaskularne bolesti, riblje ulje značajno poboljšava osetljivost na insulin. Studije su pokazale da povećanje unosa omega-3 masnih kiselina poboljšava insulinsku osetljivost za čak 43%.

Riblje ulje se može u organizam uneti redovnom konzumacijom masne ribe ili putem suplemenata.

Lan

Laneno seme je možda najefikasniji prirodan lek za Sindrom policističnih jajnika. To je zato što on svojim svojstvima deluje na sam koren problema PCOS -a.

Ova fantastična hrana sadrži velike količine lingana, sastojka koji snižava nivo testosterona (muškog polnog hormona) u krvi i potpomaže njegovom izbacivanju iz organizma. Na ovaj način se hormonalni balans vraća u ravnotežu.

Mleveno ili celo laneno seme možete dodati u svoju porciju pahuljica, jogurt ili njime posuti svoja peciva ili pite. Osim što je zdrav, lan je i veoma ukusan.