AKTUELNO

Dogodi li i vi ne možete da odolite desertu? Dogodi li vam se da nekad pojedete celo pakovanje slatkiša za samo par minuta i da imate osećaj da be biste mogli da "preživite" dan bez nečeg slatkog?

Naučnici sa medicinskog fakulteta Ičan u Americi otkrili su da šećer može izazvati zavisnost i do 8 puta jaču od zavisnosti od kokaina. Prema istraživanju, hrana koja izaziva najveću zavisnost je pica i to zbog velikog broja skrivenih šećera koje možemo pronaći u samo jednom parčetu. Uz picu tu su i čips, keks i sladoled.

Šećer je svugde

Šećer pokreće navalu dopamina, zbog kojega se odmah osećamo izvrsno. Međutim, taj osećaj ne traje dugo stoga mozak traži još, a s vremenom će tražiti sve više kako bi se postigao taj osećaj euforije. Nažalost, ne treba mnogo truda kako bi se zadovoljila ova zavisnost jer je šećer doslovno svugde.

Foto: Pixabay.com

Ovsene pahuljice, jogurt i proteinske pločice su, na primer, na glasu kao zdrava hrana, ali zapravo mogu pospešiti vašu zavisnost od slatkog.

Smanjite unos šećera

Od preterane konzumacije šećera nećete samo postati zavisni – možete razviti dijabetes, srčane bolesti i akne. Želju za slatkim ćete smanjiti kada voda bude vaše glavno piće. Jedite “pravu hranu” umesto pakovanih grickalica, vežbajte i naravno dovoljno spavajte.