AKTUELNO

Iako će se trgovci zakleti kako su ti proizvodi potpuno bezbedni, ujedno najbolji i neophodni, istina je sasvim drugačija. I skoro svaka žena ima ih u svojoj kozmetičkoj torbici i kupatilu i redovno ih koristi.

Ali dobro obratite pažnju na sledeća tri.

Tamponi sa „silk touch“ površinom

Često žene koriste takve tampone jer se lakše otklanjaju. Međutim, takozvana svilena površina nema nikakve veze sa svilom – nego je to veštačka tkanina. A ta veštačka tkanina, koja tampon čini „turboupijajućim“, sve se češće povezuje sa sindromom toksičnog šoka – trovanjem krvi koje nastaje tako da bakterije pronađu put preko vaginalne sluzokože u krvotok.

U najgorem slučaju može doći do otkazivanja nekih organa.

Pamučni ulošci

Pamučni ulošci navodno pružaju „dodatnu udobnost pri nošenju“. Međutim, retko se ko pita šta se krije iza tog „pamuka“? Taj je pamuk sve – samo ne bio-pamuk, odnosno uglavnom je tretiran raznim pesticidima i glifosatom (herbicidom).

Foto: Pexels

Mirisni ulošci

Kad se pomešaju znoj, krv i veštački materijal, mogu nastati neprijatni mirisi – to je onaj „menstrualni miris“ koji bismo rado izbegli. Zbog toga većina proizvođača nudi uloške sa „svežim mirisom“.

Različita istraživanja pokazala su da hemijski stvoreni mirisi mogu uzrokovati alergijske reakcije. Preporučuje se češće menjanje uložaka kako bi se izbegli neprijatni mirisi – što je mnogo bolje od mirisnih uložaka.