AKTUELNO

Srbiju je jutros potresla vest da je legendarna pevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula u 68. godini posle kraće bolesti.

Pre samo dve nedelje u večnost je otišao i Marinko Rokvić, pevač narodne muzike. Oboje je velikom brzinom odneo opaki rak pankreasa.

Rak pankreasa je sedmi po smrtnosti u našoj državi, a prema podacima Batuta, Instituta za javno zdravlje, ovo je bolest sa ubedljivo najgorim prognozama kada je reč o malignim bolestima organa za varenje, jer se ostatak života u uznapredovalim stadijumima bolesti meri mesecima.

Pankreas, odnosno gušterača je žlezda koja pripada vitalnim organima i koja ima dvojaku funkciju u organizmu, endokrinu i egzokrinu. Kao i svaki drugi organ, podložan je razvoju mnogih bolesti, od kojih su maligne bolesti one koje u velikom procentu dovode do smrtnog ishoda.

Foto: Pexels

Šta su simptomi raka pankreasa

Oboljenje je veoma teško prepoznati, prve simptome većina ljudi obično zanemaruje, a onda se rak proširi i na druge organe.

Simptomi su nespecifični, te tako može doći da se karcinom širi na druge organe i daje metastaze. Klinička slika i to da li će se u ranim periodima otkriti zavisi od toga na kom delu pankreasa se on razvija.

Ukoliko se oboljenje javi u glavi pankreasa, lakše se uspostavlja dijagnoza i šanse za oporavak su veće.

Simptomi su smanjen apetit, nevoljan gubitak kilograma, promena boje urina, bol u stomaku ili donjem delu leđa, formiranje ugrušaka u krvi, žutica odnosno prebojenost kože i beonjača, depresija.

Foto: Pixabay.com

Šta kada se dijagnostikuje rak pankreasa

U slučaju postojanja simptoma na karcinom pankreasa, rade se laboratorijski analize, tumor markeri, ultrazvuk stomaka, skener, magnetna rezonanca, pregled krvnih sudova abdomena.

Ukoliko se utvrdi bolest i prisustvo malignog tumora, sledi operativno lečenja, a u zavisnosti od zahvaćenosti pankreasa tumorom, operacija može biti radikalna ili palijativna.

Ipak, radikalna operacija izvodi se kod tek petine obolelih, kod kojih je karcinom lokalizovan u glavi pankreasa, a samo kod pet procenata sa zloćudnim tumorom u telu i repu pankreasa.

Operaciju je moguće izvesti kod pacijenata sa dobrim opštim stanjem i bez udaljenih metastaza.

Prognoze za izlečenje

Kao i kod većine drugih malignih bolesti, i prognoze kod pacijenata koji imaju karcinom pankreasa zavisi od stadijuma u kom je bolest otkrivena, lokalizacije zahvaćene malignitetom i agresivnosti kancera.

Čak i potencijalno izlečivi tumori imaju visok rizik od ponovnog vraćanja i posledično smrtnog ishoda.

Samo 20 odsto obolelih, kod kojih je sprovedeno adekvatno lečenje, može da se nada petogodišnjem preživljavanju nakon operacije. Ostali pacijenti u proseku žive do dve godine nakon operacije.

Zbog ove opake bolesti prerano su nas napustili i glumci Tihomir Arsić i Marinko Madžaglj.