AKTUELNO

Alergija na seks postoji, češće pogađa jedan pol a ovo su njeni simptomi.

Da, moguće je biti alergičan na seks, a pravi uzročnik ove alergije je sperma. Međunarodno društvo za seksualnu medicinu alergiju na seks definiše kao stanje koje se češće događa kod žena, i može biti pogrešno dijagnozirano kao vaginitis, gljivična infekcija ili seksualno prenosiva bolest. Tehnički naziv je hipersenzitivnost na plazmu sperme i zapravo je reakcija na proteine u plazmi.

Prepoznajte sedam signala alergije na seks!

Peče

Alergija na seks može se manifestovati čim partner ejakulira, i žena će osetiti peckanje, crvenilo, a mogu se pojaviti i otok ili čak plikovi, objašnjava ginekološkinja Šeri Ros.

Svrbi

Primetićete i svrab i verovatno ćete pomisliti na gljivičnu infekciju, ali ako nema pratećeg simptoma u vidu sekreta, i svrab se ne javlja konstantno već samo nakon seksualnog odnosa, moguće je da ste alergični.

Dešava se samo sa aktuelnim partnerom

Alergija na seks je alergija na proteine u plazmi sperme određenog partnera, pa ako neprijatne simptome imate samo sa novijim partnerom, to može biti znak da ste alergični.

Simptomi se dešavaju samo tokom nezaštićenog odnosa

Iako postoji alergija i na lateks i kondome, ovi problemi će se javiti samo kada ne koristite zaštitu jer "problematična" plazma dolazi u kontakt sa sluzokožom vagine.

Imate osip

Alergija nekada ne ostaje lokalizovana u intimnoj regiji, već može da se proširi na osip na čitavoj koži.

Teško dišete

Ne kao "zadihali ste se" nakon strastvenog odnosa, već "nešto definitivno nije u redu". Iako nikada nije zabeležena smrtonosna reakcija na ovu alergiju, idite kod lekara ako ste dobili disajne probleme koji vas zabrinjavaju.

Oralni seks je takođe problem

Bol, oticanje, svrab, crvenilo i pojavljivanje plikova u ustima nakon oralnog seksa su ogromni znaci upozorenja. Prijavite ovaj problem svom lekaru ili ginekologu naročito ako pokušavate da ostanete u drugom stanju.

#Alergija

#Seks