AKTUELNO

Najpoznatija kao sastojak osvežavajućeg čaja, žalfija je pre otkrića antibiotika bila spas kod svih vrsta upala. Spisak stanja u kojima može pomoći je dugačak, daje odličan ukus brojnim jelima, a deo je i krema za negu kože i šampona protiv peruti.

Kuvari je preporučuju kao važan sastojak marinada za svinjetinu, jagnjetinu i ribu, neretko je i na spisku potrebnih namirnica za pripremu brojnih kuvanih jela i roštilja, ali pre otkrića antibiotika, nije bilo važnije biljke od žalfije.

Foto: Foto/Deposit photos

Čaj od listova ove biljke korišćen je kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

U medicinskom smislu, moglo bi se reći da je žalfija antibiotik širokog spektra.

Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma. Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.

Kao začin u jelima može da utiče i na procese varenja. Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze i napetosti.

Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, oslabljenog imuniteta, slabe koncentracije. Nezaobilazan je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Autor: Z.L.

#Žalfija