AKTUELNO

Ukoliko bolest ne bude prepoznata i dijagnostikovana na vreme, može da preraste u težu formu koja zahteva dugotrajno i skupo lečenje

U Srbiji se procenjuje da od zapaljenskih bolesti creva, kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest, boluje oko 10.000 ljudi, a predsednik Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Ljiljan Ðaković ističe da su te bolesti neizlečive i da pogađaju ljude starosti između 20. i 30. godine života, a da se sve češće javljaju i u dečijem uzrastu.

Često se događa da bolest ne bude prepoznata na vreme, pa se na dijagnozu čeka po nekoliko godina, zbog čega dolazi do teških formi bolesti koje zahtevaju dugotrajno i skupo lečenje kako bi se izbegla hirurgija, kada je potrebno odstranjivanje bolesnog dela creva, navedeno je u saopštenju Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis koje prenosi Tanjug.

Simptomi Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa su gubitak težine,visoka temperatura, bolovi u stomaku, veliki broj stolica i krvarenje iz creva.

Foto: Pixabay.com

Kako je za Telegraf objasnio prof. dr Dino Tarabar, specijalista interne medicine, gastroenterolog onkolog, ulcerozni kolitis "ide" u kontinuitetu, dok kod Kronove bolesti mogu da budu zahvaćeni samo pojedini delovi digestivnog trakta.

- Kad neko ima prolongirane abdominalne tegobe i dijareje koje traju duže od mesec dana, trebalo bi posumnjati na zapaljensku bolest creva - izjavio je prof. Tarabar za Telegraf.

- Neophodno je najpre uraditi laboratorijske nalaze da bi se videlo da li su povećani parametri upale. Ono što najčešće koristimo su CRP i kalprotektin. U laboratoriji primetimo da su pacijenti anemični jer gube krv u sklopu bolesti, i kad posumnjamo na bolest radi se endoskopski pregled debelog creva.

S druge strane, gastroenterolog u KBC Dragiša Mišović kaže da se za lečenje zapaljenskih bolesti creva koristi nekoliko vrsta terapija, od konvencionalne, preko imuno supresivne, do najnovije biološke terapije, a da je u Srbiji dostupna većina lekova koji se nalaze na listi Fonda za zdravstveno osiguranje.

Nažalost, zaostajemo za zemljama regiona sa primenom inovativnih terapija koje imaju najnovije mehanizme delovanja i načina primene.

Foto: Unsplash.com

Iz Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis kažu da pacijenti koji boluju od tih bolesti imaju teškoće da se adaptiraju raznim životnim situacijama, što ih vodi povlačenju u sebe i socijalnoj izolovanosti, ali da postoji potreba da njihov invaliditet postane vidljiv i prepoznat, jer su im potrebni posebni uslovi za život zbog simptoma i specifičnosti bolesti.

U udruženju za Kronovu bolest smatraju da bi priznavanje statusa invalidnosti omogućilo i lakše zapošljavanje, koje zbog specifičnosti bolesti ne nailaze na razumevanje poslodavaca. S tim u vezi, kao udruženje angažovali su i pravnike sa kojima su došli do zaključka da je dosta neusaglašenih pravilnika i zakona koji bi, ako bi se promenili, olakšali život osoba sa zapaljenjskim bolestima creva.

Autor: Pink.rs

#kronova bolest