AKTUELNO

I kad se, srećom, brzo i uspešno izborimo sa koronom, posledice ostaju na kosi. Najčešće opada, proredi se, ali se ozbiljno naruši i kvalitet i struktura dlake, kaže Boban Ćirić, frizer, i daje savete kako da to rešite.

Loša, proređena kosa, iskrzana dlaka nešto je što nijedna žena ne želi, a ovakvih slučajeva je, navodi Boban Ćirić, poznati beogradski frizer, sve više. Krivac je preležani kovid. Razlozi za to, navodi dalje, mogu biti fiziološki, stres koji naše telo doživljava dok se bori sa infekcijom, deficit vitamina i minerala, zbog kojeg je uskraćena i ishrana folikula dlake.

Veliku razliku pravi i to da li ste problem sa opadanjem imali i pre infekcije ili je do proređivanja došlo tek posle preležane kovid infekcije.

– Ako je problem došao posle infekcije, važno je da pojačate proteinsku ishranu, obogatite je vitaminima i mineralima, a mogu se koristiti i neki od losiona za stimulisanje rasta kose. Akcenat svakako treba da bude na ishrani jer je problem unutar organizma, a losioni i ampule su u ovom slučaju samo pomoćna sredstva – objašnjava Boban.

Za žene kojima je infekcija postojeći problem samo produbila, oporavak je, nažalost, teži i dugotrajniji.

– Najbolji savet koji mogu da vam dam jeste da se javite trihologu, lekaru za kosu. Samo on može da vam da adekvatanu terapiju. Ono što sigurno neće da škodi, a može da pomogne jeste pantenol rastvor, koji je poželjno utrljati u teme i ne ispirati, kao i uzimanje biotina koji ubrzava rast dlake – preporučuje Boban i dodaje da ukoliko i pored svega što ste preduzeli ne dođe do poboljšanja stanja, možete da pokušate sa tretmanom krvnom plazmom (pi er pi),koji stimuliše folikule da pokrenu rast nove dlake.