AKTUELNO

Nije na odmet znati.

Broj namirnica koje provereno otklanjaju bol svakodnevno raste. Pogledajte šest čestih bolova i namirnica koje vam mogu pomoći protiv njih.

Bol u zglobovima: Višnje, kurkuma

Istraživanja pokazuju da oko dvadeset kiselih višanja može biti delotvorno kao uzimanje brufena za smanjenje bola. Druga istraživanja pokazuju da 45 višanja dnevno smanjuju nivo C-rekreativnog proteina, glavnog uzročnika zapaljenja koji se povezuje sa artritisom i to za 25%.

Pored toga, istraživanja pokazuju da kurkumin, jedinjenje koje sadrži začin kurkuma, jednako ublažava bol kao i brufen kod osoba sa osteoartritisom kolena.

Foto: Unsplash.com

Upala mišića: Đumbir

Ako ste ponovo počeli da vežbate, onda nema sumnje da tu ima prostora za upalu mišića. Dosadašnja praksa je nalagala da se nakon završetka treninga popije andol, ali tome je sada kraj. Pijte čaj od đumbira.

Istraživači veruju da je za ovakva svojstva đumbira prvenstveno zaslužan njegov aktivni sastojak, gingerol, antioksidant koji ima antiupalna svojstva i koji je efikasan u otklanjaju bola.

Gorušica: Pasulj

Istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju namirnice bogate vlaknima, kao što je pasulj, imaju manje šanse (za 20%) da razviju simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (najčešći rezultat ove bolesti je stalna gorušica i bol prilikom gutanja), najverovatnije zato što vlakna brže pomeraju hranu iz želuca i sprečavaju refluks.

Probavne smetnje: Nana, kokos

Mentol u svežoj nani i čaju od nje deluje kao sredstvo protiv nadimanja i opušta mišiće, što može pomoći u ublažavanju grčeva koji se povezuju sa povremenim probavnim smetnjama i sindromom iritabilnog kolona. Kod dijareje, preporučuje se da pojedete jednu do tri kašičice narendanog, nezaslađenog kokosa koji ima protivupalna i antibakterijska svojstva.

Foto: Unsplash.com

PMS grčevi: Orašasti plodovi

Vaše telo vam možda govori da želi kolače, ali kada sledeći put budete u PMS-u, odlučite se za orašaste plodove. Naime, istraživanja pokazuju da žene koje tokom ovog peridoa unose riboflavin posredstvom hrane, kao što su bademi, imaju manje šanse (i to za trećinu!) da razviju simptome PMS-a, uključujući grčeve.

Namirnice bogate vitaminom B6, kao što su pistaći, mogu pomoći u smanjenju razdražljivosti, grčeva i zadržavanju vode u organizmu tokom PMS-a.

Glavobolja: Kafa, semenke bundeve

Vaš pulsirajući bol u glavi često je uzrokovan proširenim krvnim sudovima u mozgu. Pića sa kofeinom, kao što je kafa, mogu pomoći u smanjenju krvnih sudova i ublažavanju boli; pića sa kofeinom poboljšavaju delovanje tableta protiv bolova pa možete smanjiti njihovu dozu.

Ali, ako patite od glavobolje nad glavoboljama – migrene – vi verovatno imate manjak magnezijuma u organizmu pa bi bilo preporučljivo da ovu hranjivu namirnicu unosite putem hrane. Jedan od odličnih izvora magnezijuma su semenke bundeve. Magnezijum pomaže u smirivanju nerava i opušta mišiće koji doprinose bolu nastalom usled migrene.

#Bol

#Zdravlje