AKTUELNO

Spavati moramo, pa neka bar bude ugodno!

Zvuči poznato? Padanje u beskrajnu dubinu ili gubitak ravnoteže? I to toliko stvarno da ti treba nekoliko sekundi nakon neugodnog buđenja da se oporaviš od šoka. Zašto se to događa?

Dobra je vest da ne trebaš brinuti, jer taj je fenomen sasvim normalna pojava. „Hipnički trzaj“ stručni je naziv za „trzaj“ koji je doživeo gotovo svako barem jednom. Razloga za to može biti više. Najčešće je to činjenica da se pre spavanja naši mišići polako opuštaju i naše telo polako „pada“. Delovi tela koji su još budni proizvode nadražaje koji uzrokuju trzanje mišića - odjednom nema više sna!

Foto: Unsplash.com

Taj fenomen se češće pojavljuje nakon veće konzumacije kafe ili cigareta, kad smo u stresu ili neopušteni idemo u krevet. Ako patiš od čestih uzastopnih prekida sna, pokušaj se opustiti pre spavanja pa rasterećeno i bez loših misli otići u krevet. Ako se trzanje učestalo ponavlja te krene da ti remeti san - svakako poseti lekara! Tada može biti opasno...

Foto: Unsplash.com

Ako doživiš „padanje“ u snu (a ne u fazi početka sna), uzroci su uglavnom psihološki, a ne telesni. Prilikom tumačenje snova, psiholozi nisu složni kad je reč o tome što znači padati u snu: jedni tvrde da ih izazivaju strahovi i nesigurnost, a drugi da znače olakšanje.

Sami procenite, samo pripazite da se ne ponavlja prečesto!

#Spavanje