AKTUELNO

Često ćete me videti u gradu sa mojim sinom, tinejdžerom. Izgledamo kao prosečni majka i sin, sve dok ne krenemo u toalet, kada se svi prisutni zgroze sa nama.

Kada smo sin i ja zajedno u gradu, često će se desiti da mu se piški. Često će se desiti i da se meni piški.

E, sad, u čemu je tu problem? Dok je bio manji, niko, naravno, ne bi ni trepnuo na činjenicu da ga vodim u ženski toalet. Nismo bili usamljeni u tome, sve mame vode svoju decu sa sobom u ženski toalet.

Međutim, problem je nastao kad je moj sin porastao. Prilično je bezobrasno s njegove strane što je sve stariji, sve viši i sve više izgleda kao odrastao čovek. Mislim, i ja bih volela da zauvek ostane klinja koji trčkara za mnom u svom kombinezonu, ali sada je on tinejdžer sa aknama, bubuljicama, dlakavim nogama i glasom koji mutira. I koga ćete uvek naći sa mnom u javnim ženskim toaletima - piše na svom blogu "Autizam i pomrit kao prilog" Ajlin Šakli, majka jednog autističnog tinejdžera, a njenu ispovest prenose svi portali.

Zašto, pitate se? - piše dalje Ajlin.

Jer nema šanse da ga pustim da u toalet uđe sam, jer neće biti siguran. Ne samo to, počela sam da biram putanju po gradu na osnovu mesta koja imaju ženske toalete sa pristojnim kabinama. Samog ga u muške toalete nikad neću poslati.

Tu je još jedan problem - kada on ide u toalet, želim da idem i ja. I sigurno nećemo završiti u isto vreme jer je u ženskim toaletima uvek veći red. Šta ako on završi pre mene i onda stoji sam?

Reakcija žena u toaletu kada uđem sa sinom tinejdžerom uvek je izbezumljena. U najboljem slučaju, prevrnuće očima na mene. U najgorem, suočiću se sa psovkama na naš račun.

A vidite, stvar je u tome da moj sin boluje od autizma. Ima posebne potrebe i praktično ne može da komunicira. Zato ga nikad neću pustiti samog u muški toalet, i uvek će ići sa mnom u ženski.

Zato, sada, kada vidim da žene u toaletu bezobrazno pilje u nas, pokazuju prstom, cokću ili nas psuju, samo im mirno uzvratim: "Slikaj nas ako hoćeš". Mislim, šta vi ljudi očekujete? Da ja i moj sin nikada ne izađemo iz kuće? Ili da ugrozim njegovu bezbedenost da vi ne biste prevrtale očima? Da nikad ne piškimo? Žao mi je - kao što rekoh, mi ćemo ulaziti u ženski toalet. A vi se ili pomirite sa tim ili nas slikajte.

#Autizam