AKTUELNO

7 stvari koje treba da znate ako preterate s pivom.

1. Nekoliko minuta nakon konzumacije piva

Alkohol nakon konzumacije putuje telom do želuca gde se apsorbuje u krvotok pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta

Posle 10 minuta telo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga deponuje, pokušava da ga razgradi i reši ga se što je pre moguće.

3. Nakon 15 minuta

Želudac počinje da razgrađuje alkohol da bi ga uklonio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedinjenje koji je uzrok mamurluka drugi dan.

Alkohol se pretvara u acetatnu kiselinu i vodu, a daljom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su telu prihvatljive i to nas otrežnjava. Pijemo li više nego što jetra može da podnese postajemo pijani.

4. Nakon 20 minuta

Posle 20 minuta počinjemo da osećamo opšte simptome delovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

5. Nakon 45 do 90 minuta

Posle 45 do 90 minuta delovanje alkohola je na vrhuncu.

6. Nakon 60 minuta

Posle 60 minuta imamo potrebu da idemo u wc jer je alkohol diuretik, pa bubrezi usmeravaju piće direktno u bešiku pa moramo ćešće da mokrimo i zbog toga dehidriramo.

Prestanemo li da pijemo osećaćemo se pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani to je loše za nas jer je telo dehidrirano.

7. Nakon 12 do 24 sata

Nakon 12 do 24 sata , kada se probudimo verovatno ćemo osećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, bledilo i drhtavicu i simptome koje uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se naše telo još uvek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu.

#Mamurluk