AKTUELNO

Naučnici su prikupili dovoljno dokaza o oštećenju srca kod pacijenata sa koronavirusom, a ova praksa zabeležena je i u bolnicama u Srbiji.

Tri četvrtine preminulih od virusa kovid-19 imali su virus u srcu, pokazalo je najnovije istraživanje srčanog tkiva. Kako je objavio američki naučni časopis Sajens (Science.mag) žrtve su imale abnormalne aritmije srca pre nego što su preminule.

Ova najnovija studija, navodi, se, nudi uvid u to kako bolest može da ošteti srce i kako određeni tretmani mogu da pomognu da se spreči fatalan ishod.

Dr Dragana Unić Stojanović, pomoćnica direktora Insituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje izjavila je da je američko udruženje kardiologa objavilo da virus uzrokuje oštećenja srca kod 60 odsto preminulih od Kovida-19.

Foto: TV Vesti Printscreen

- Srčanu slabost virus uzrokuje kod oko 50 odsto bolesnika koji su preminuli od Kovida, a isti toliki broj pacijenata ima plućnu emboliju koja se može manifestovati kao blagi ili teži oblik. Takođe, akutni infarkt miokarda se može javiti kod oko 40 odsto bolesnika koji su preminuli od Kovida. Američko udruženje kardiologa je saopštilo i da je teško reći da li baš virus napada i oštećuje miokard i da li se u njemu umnožava. Za ovo su potrebne mnogo veće patološke studije i obdukcije – kaže dr Unić Stojanović za TV Vesti.

Ističe da se ova istraživanja podudaraju sa praksom zabeleženom u našim bolnicama.

- Mi susrećemo i pacijente kojima je srčano oboljenje prva manifestacija Kovida, dakle, dolaze nam pacijenti sa akutnim infarktom. Nakon što ga rešimo i uradimo PCR test dobijamo pozitivan rezultat, što znači da je pacijent imao Kovid pri prijemu i da je infarkt bio prva manifestacija – kaže doktorka.

Foto: Pixabay.com

Ovakav problem može se javiti i kod onih koji nikada nisu imali problema sa srcem, ali je četiri puta veči rizik od neželjenog toka Kovid infekcije kod bolesnika koji imaju kardiovaskularne bolesti, hipertenziju i dijabetes.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#TV Vesti

#koronavirus