AKTUELNO

Prva asocijacija na depresiju vam je zima? Ali da li je zaista to tako?

Mišljenje da depresija najviše obuzima ljude u vreme zimskih praznika pobijeno je zahvaljujući ispitivanju "Google indeks očaja" kog su sproveli novinari Vašington Posta. Rezultati studije su dobijeni na osnovu pretrage pojma "depresija" na Google-u, i pokazalo se da se pojmovi teskoba, bol, stres i umor najviše "pretražuju" u proleće i leto.

Foto: Unsplash.com

Depresija se znato smanjuje u vreme praznika, a Nova godina gotovo da uopšte ne odiše depresivnošću. Naučnici ističu da je najgori dan u prošlog godini bila jedna sreda u aprilu.

Ljudi su depresivniji tokom nedelje nego preko vikenda, a u čitavoj godini utorci i srede izjednačeni su u bici za najgori dan. Tek nakon toga dolaze ponedeljak, pa četvrtak. Kada je reč o pojedinačnim pojmovima, bol i teskoba najčešće se javljaju ponedeljkom, stres i depresija utorkom, a umor sredom.

Pretraživanja svih pojmova naglo opadaju pred vikend i ponovo se povećavaju u nedelju, a primećeno je i da se razlike u odnosu sedmice i vikenda smanjuju u julu. U martu i aprilu usponi i padovi između pretraživanja su dosta veći.Stručnjaci kažu da su navedeni rezultati očekivani, jer završetak leta ljude čini depresivnijima u jesen, a u proleće su za to zaslužni duži dani koji poremete hemijsku ravnotežu u telu.

Autor: Pink.rs

#Depresija