AKTUELNO

Otkrijte rešenje problema koji nas većinom muči-masne naslage oko stomaka i bokova.

Masne naslage oko stomaka i bokova ili čuveni „šlauf.“ Da li znate da svi imaju problem sa ovim, pa čak i osobe za koje biste rekli da imaju ravan stomak?

Naravno taj problem je kod nekih više, a kod nekih manje izražen. I masti u organizmu jesu normalna stvar. Međutim, previše masnih naslaga na stomaku može da izazove mnogo zdravstvenih problema.

Pojedine masti nalaze se odmah ispod kože, dok su druge masti dublje i nalaze se oko srca, pluća, jetre i ostalih organa.

To su te viscelarne masti, koje mogu biti problem, čak i za ljude kod kojih se na prvi pogled i spolja ne vidi da imaju masne naslage.

STOMAK I DUBOKE MASNE NASLAGE

Viscelarne masti su nam potrebne, jer one zapravo služe kao omotač, odnosno jastuk oko organa ištiti ih. Međutim, ako imate višak viscelarnih masti, povećava se rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, bolesti srca.

Mast ne samo da postoji u organizmu već je i aktivni deo tela. Što znači da ne „sedi samo srkrštenih ruku“ već proizvodi mnogo štetnih materija. Ako imate mnogo viška, telo počinje da skladišti masti na neobičnim mestima.

Kod ljudi sa većim viškom kilograma, čija su redovna područja za skladištenje masti toliko popunjena, masnoća počinje da se taloži u organima i oko srca.

Foto: Promo

KOLIKI JE VAŠ „ŠLAUF?“

Najprecizniji način utvrđivanja jeste magnetna rezonanca, međutim, jednostavniji i jeftiniji načini postoje. Možda neće biti toliko precizni, ali će poslužiti.

Uzmite traku za merenje, omotajte je oko struka (visina pupka) i proverite obim. Uradite to dok stojite i uverite se da je traka ravna. Zbog zdravlja važno je da vam obim struka bude ispod 89cm ako ste žena ili manji od 101cm ako je reč o muškarcima.

Ukoliko imate više masti na stomaku, to je verovatno i pokazatelj da imate više viscelarnih masti.

Nastaviće se…

Autor: promo