AKTUELNO

Kada se prisećamo najlepših trenutaka iz detinjstva, u naše uspomene je zauvek urezan onaj momenat u kome nam bake i mame govore da ako želimo da porastemo i budemo snažni, moramo piti mleko. I zaista, naše bake i mame su dobro znale o čemu govore.

Iako zbog stalnog menjanja „trendova“ u ishrani, postoji sve više dilema oko toga šta je ispravno, pogotovo kada je reč o ishrani kod dece, ali su istraživanja poslednjih godina dokazala da mlečne masti treba uključivati u svaki obrok. Prema istraživanjima koja su sprovedena 2014. godine od strane Saveza za medicinska istraživanja na Univerzitetu Kembridž, zasićene masti iz mlečnih proizvoda, pri umerenoj konzumaciji, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i pojave dijabetesa tipa 2. Takođe, mlečne masti koje se nalaze u mleku, omogućavaju da se vitamin D3 dobro apsorbuje.

Značaj mleka ključan je kod mališana, gde je neizostavan sastojak u njihovom odrastanju. Mleko sadrži brojne komponente koji su neophodne za pravilan rast i razvoj dece i dobro utiče kako na pamćenje, tako i na učenje. Glavni sastojak mleka je kalcijum, koji ima različite benefite za decu, a posebno u školskom uzrastu i u toku učenja. Redovnom konzumacijom ovog napitka, postiže se snabdevanje dovoljne doze kalcijuma, koji utiče na rast kostiju, zdravih zuba ali i na i različite procese u organizmu. Količina mlečnih proizvoda, koja svakodnevnim unosom obezbeđuje poboljšanje zdravlja kostiju, ekvivalentna je ispijanju 3 šolje mleka dnevno. Ovo je posebno važno kada je reč o ranoj preventivi, tako da deci u periodu između 9 i 18 godina obavezno u ishranu treba 3 puta dnevno uključiti mlečne proizvode. Važno je napomenuti da ljudski organizam mnogo brže i bolje apsorbuje i koristi kalcijum iz mlečnih, nego iz drugih prehrambenih proizvoda.

Za decu postoji i posebno obogaćeno mleko koje sadrži dodatne vitamine veoma korisne za pravilan rast i razvoj dece, kao što je Moja Kravica Junior mleko, namenjeno mališanima, ali i svima koji žele da ojačaju svoj imuni sistem i obezbede vitamine i ostale komponente poput kalcijuma i proteina, koji doprinose normalnom funkcionisanju organizma. Ovo obogaćeno mleko sadrži Optivita kompleks vitamina B grupe i vitaminima A, D3 i E, koji se najbolje apsorbuju u organizmu ukoliko se konzumiraju sa mlekom.

#Imlek

#mleko