AKTUELNO

Saznajte šta se sve krije iza ovog termina.

Možda ste već negde čuli za termin superhrana, ali i dalje niste sigurni šta taj izraz znači. Kakva je to hrana? U odnosu na šta je superhrana? Gde može da se nađe? Šta je potrebno da bi neka hrana dobila status superhrane?

Ako želite da se hranite zdravo, na raspolaganju danas stoji mnogo opcija te se nudi paleo ishrana, keto ishrana, vegetarijanska ili veganska. Šta god bio vaš izbor, takvu ishranu možete dodatno obogatiti i superhranom – naravno tako da nikad ne žrtvujete ukus. Ali i dalje stoji pitanje. Šta je superhrana?

Za početak da vas pitamo da li ste čuli za neke od ovih nutritivnih namirnica: mača, kinoa, kombuča, čia seme, goji bobice, kimči, acai, kurkuma? To su samo neke od tih super namirnica.

Pored toga što su bogate vitaminima, mineralima i drugim hranljivim sastojcima, za mnoge se kaže (a za pojedine postoje i naučni dokazi) da su to namirnice koje mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšavaju kognitivne funkcije, pojedine vam čak pomažu da izgubite kilograme.

Iako trendovi u ishrani dolaze i prolaze, na kraju dana sa voćem, povrćem, orašastim plodovima i semenkama celog zrna nikada ne možete pogrešiti. Ono što bismo mi rekli jeste da je zdrava hrana uvek „u modi.

Foto: Promo/Herbafast

SUPERHRANA I ŠTA JE DEFINIŠE?

Pitate se kako da utvrdite da li se u vašim rukama nalazi superhrana? Za superhranu se može reći da je cela, odnosno da je prava, da nije prerađena, da je u svom izvornom obliku. To je hrana bogata hranljivim sastojcima. Obično je superhrana bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima.

Ne postoje standardni kriterijumi niti odobrena lista superhrane. Iz tog razloga mnogi nutricionisti izbegavaju da koriste taj izraz, kako ni korisnici ne bi dolazili u zablude. Jednostavno rečeno, superhrana ne podrazumeva magične supstance, već se za tu hranu može reći da je posebno zdrava. Prema pojedinim standardima najbolja zdrava hrana ima tri od sledeće četiri komponente:

Dobar su izvor vlakana, vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka.

Sa visokim sadržajem fitonutrijenata i antioksidativnim jedinjenjima, bogata je vitaminima A i E i beta karotenom.

Mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti kao i drugih zdravstvenih stanja.

Odmah dostupna za konzumiranje.

Nastavak sledi….

Autor: Pink.rs

#Hrana

#Superhrana

#Zdravlje