AKTUELNO

Proverite da li vam je imuni sistem oslabio zbog stresa, hladnog vremena ili nepravilne ishrane!

Imunitet je veoma važan u našem svakodnevnom zdravom životu, a naročito u trenutku kada se svet bori sa pandemijom i stiže sezona gripa. Lekari objašnjavaju da su ovo signali po kojima ćete znati da li je oslabio, a mi vam donosimo i namirnice koje bi trebalo da jedete da biste ga ojačali!

Pet signala slabog imuniteta su...

"Pukotine" u uglu usana

Ako vam se na spoju usana pojavljuju male pukotine, koje ne moraju izgledati kao ozbiljne "ranice", to je signal da je imunitet pod stresom. Fale vam vitamini i minerali.

Stalni simptomi prehlade

Osećate se izmoreno, kašljucate, kijate, šmrckate? Ako niste bolesni, imunitet pokušava da vam kaže da je oslabio.

Foto: Unsplash.com

Rane vam sporo zarastaju

Posekli ste se na papir, pocepali zanokticu ili ste se negde ogrebali, a ta povreda nikako da prođe iako nije bila "dramatična"? Sporo zarastanje je tipičan znak oslabljenog imuniteta, a brojni vitamini, prvi među njima vitamin C, pomažu koži da se brzo izbori sa problemima.

Krvare vam desni

Problemi sa zubima veliki su izazov za imuni sistem, pa ako vam krvare desni, posetite zubara i pojačajte oralnu higijenu.

Stalno ste umorni

Stres koji doživljavamo na poslu ili u privatnom životu zaista može negativno uticati na imunitet, jer nam oduzima energiju. Probajte da umanjite stres, a da povećate odmor i fizičku aktivnost.Veliki deo jesenjih namirnica obiluje antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti.

Ovo je šest namirnica koje najbolje ojačavaju imunitet, a "donosi" ih jesen!

Foto: Pixabay.com

Kesten

Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.

Kruška

Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udeo vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.

Bundeva

"Narandžasta kraljica jeseni" bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova. Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakt, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od raka i čuvaju kožu od UV zraka. U semenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.

Cvekla

Nadaleko poznata kao najbolji lek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, "eliminisaćemo" i signale iscrpljenosti.

Brokoli

Samo 45 grama brokolija daje telu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C, a pored toga, sadrži i antioksidanse koji deluju protiv različitih vrsta karcinoma. Obavezno ga kuvajte na pari i to kratko, jer se dugim kuvanjem uništavaju važni nutrijenti.

Jabuka

Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od "odlaska kod lekara", zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, sprečavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspešno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tela, održavajući ravnotežu crevne flore.

Autor: Pink.rs

#imunitet