AKTUELNO

Zeleni čaj je sve popularniji kako u svetu, tako i kod nas. Ljudi ga sve češće konzumiraju u velikim količinama. Još od davnina ovaj azijski napitak je korišĆen kao lek protiv raznih oblika depresije pa sve do glavobolja.

Malo ko zna da zeleni čaj ima isti efekat kao kafa. Za blago gorak ukus ovog napitka zaslužan je kofein, koji će vam pomoći da se brzo razbudite, zbog čega je mnogo bolji izbor od kafe.

Naučnici su do danas otkrili više od 300 sastojaka zelenog čaja, od kojih neke imaju vrlo lekovita svojstva, pa se neretko preporučuje u prevenciji brojnih bolesti.

Foto: Pixabay.com

Otkrivamo vam sve dobrobiti zelenog čaja koje bi trebalo da vas navedu da počnete da ga pijete, a ako već to činite, onda da ga konzumirate u većim količinama.

Pomaže kod gubljenja kilograma

Zeleni čaj pomaže u topljenju masnoće. Ako ste pojeli previše masne hrane, šoljica zelenog čaja smanjuje štetne posledice kaloričnog obroka. Osim što topi masti, takođe ubrzava metabolizam. Kao i svako drugo sredstvo, treba ga kombinovati sa pravilnom i zdravom ishranom i odgovarajucim vezbama.

Zeleni čaj je dobar za akne

Konzumiranje zelenog čaja ili njegova spoljna primena kao obloge, može smanjiti akne u periodu od osam meseci.

Smanjuje rizik od karcinoma

Bogat je antioksidansima. Postoje pretpostavke da zeleni čaj može uticati na ćelije raka. Smatra se da antioksidansi iz zelenog čaja pomažu vašem organizmu da zaštiti ćelije od oštećenja, koje dovode do razvoja karcinoma.

Zeleni čaj kao lek protiv starenja

Zeleni čaj pomaže protiv starenja, odnosno čini da izgledamo mlađe i svežije. Ovo svojstvo ima zahvaljujući antioksidansima poznatim kao polifenoli, koji uništavaju slobodne radikale koji izazivaju starenje kože i pojavu bora.

Prva pomoć za probavu Ako imate problem sa neredovnom probavom, treba da popijete veliku šoljicu zelenog čaja sa nekoliko kapi limuna.

Zeleni čaj ublažava stres i pomaže u prevenciji bolesti zuba

Zeleni čaj sadrži polifenole koji umanjuju nervozu, daju telu energiju i poboljšavaju koncentraciju. Brojni antioksidanti u ovom čaju imaju umirujuće dejstvo. Takođe, zeleni čaj uništava viruse i bakterije koje izazivaju mnoge bolesti zuba. Dokazano je da muškarci koji piju više zelenog čaja imaju jače i zdravije desni.

Koliko šoljica treba popiti?

Optimalna dnevna dozu koja iscrpljuje sva pozitivna svojstva zelenog čaja kreće se oko tri šoljice, jer prekomerna upotreba može uzrokovati brojne tegobe.

Autor: Pink.rs

#zeleni čaj