AKTUELNO

Načelnik kardiologije u KBC ’’Dragiša Mišović’’ dr Vladan Vukomanović podsetio je da za tri nedelje ova ustanova ''puni godinu dana'' od kako je u kovid režimu, naglasivši da se bolnica polako puni i da se uvećava broj hospitalizovanih pacijenata.

- Kapaciteti se polako popunjavaju, negde oko 170 pacijenata je jutros hospitalizovano u našoj bolnici. Već duži period traje apel da se smanje kontakti, da su okupljanja manja, a i dalje, kao što iz primera vidimo, to ne poštuje – rekao je Vukomanović za Pink.

Kako kaže, u KBC ’’Dragiša Mišović’’ dolaze pacijenti sa težim kliničkim slikama iz cele Srbije, jer je ta ustanova, dodaje, prepoznata kao referentna za Kovid.

- 60 pacijenata je smešteno na intenzivnu negu – naglašava Vukomanović.

Na pitanje kada sportisti i rekreativci posle preležane korone mogu da se vrate redovnim aktivnostima, Vukomanović kaže da to zavisi od kliničke slike koju osoba ima.

- Ako je lakša klinička slika osoba može započeti posle dve nedelje svoje fizičke aktivnosti, naravno umerenog intenziteta koje se postepeno povećavaju. Međutim pacijenti koji su imali umereno teške kliničke slike ili teške upale pluće oni moraju da protokolarno prođu kardiološka ispitivanja – istakao je Vukomoanović.

Dodaje da bi trebalo da se uradi holter EKG-a, eho srca, kao i test opterećenja kako bi se sportsta upustio u redovne sportske aktivnosti.

#kardiolog

#koronavirus

#treninzi