AKTUELNO

Veoma strahujem zbog toga šta nas čeka narednih 10 do 12 dana, kada se svi vrate sa odmora i plašim se da će nas zadesiti veliki porast broja obolelih, rekla je jutros Tatjana Adžić Vukičević, direktorka Kovid bolnice u Batajnici, najveće ustanove tog tipa u regionu.

Ona je za javni servis navela da je Kovid bolnica u Batajnici "praktično u pripravnosti" da bude spremna da u svakom momentu otvori drugi deo zgrade koji do sada nije bio u funkciji.

-Brojno stanje od jutros je: 410 bolesnika, u jedinicama intenzivnog lečenja njih 62, intubirano je 32. Svakog dana je između 30 i 50 prijema u bolnicu i otprilike isto toliko otpusta - rekla je Adžić Vukičević.Ističe da korona "ne bira" i da je, kada je u početku decembra otvorena kovid bolnica, bilo dve trećine muškaraca među pacijentima, a sada pola-pola.

Foto: Tanjug

-Kliničke slike su sve teže i teže, da li je to zbog veće transmisije virusa... - rekla je i dodala da je od 4. decembra hospitalizovano 2800 ljudi.Uradilo se, kaže, preko 8000 skenera, preko 35.000 laboratorijskih analiza, 10.000 skenera pluća, preko 500 hemodijaliza.

Za sutra je najavila otvaranje angio-sale.

-Svi bolesnici sa akutnim koronarnim sindromom, znači infarktom srca, kojih je od početka rada ustanove bilo 15-ak, moći da dobiju direktnu pomoć. Moći će da se rade 'stentovi' u našoj bolnici u Batajnici ka kojoj će gravitirati i ostali kovid-bolesnici sa istom dijagnozom - zaključila je Adžić Vukičević.

#Tatjana Adžić Vukičević

#koronovirus

#oboleli

#porast

#zaraženi