AKTUELNO

Duvanski dim može paralisati i onesposobiti prirodnu zaštitu pluća čime se mogućnost za razvoj infekcije višestruko povećava. Predstavljamo vam cilije - sićušne strukture koje su glavna odbrambena snaga pluća.

Pušenje je i dalje vodeći uzrok smrti u većini zemalja. Zdravstveni problemi koje pušenje izaziva kreću se od manjih ili većih smetnji pri disanju do teških bolesti koje ugrožavaju život, kao što su rak ili opstruktivna bolest pluća. Cilije su minijaturne strukture u plućima koje deluju kao filter, a pušenje značajno remeti njihovo funkcionisanje, što može dovesti do većeg broja ozbiljnih plućnih bolesti.

Cilije ili treplje predstavljaju mikroskopske organele. To su pokretne strukture slične dlakama čiji je promer oko 0,2 mikrometra. U ljudskom organizmu cilije oblažu gornje disajne puteve i imaju ulogu da zadržavaju čestice prašine, smoga i potencijalno štetnih mikroorganizama i sprečavaju njihov ulazak u pluća. Svojim pokretima omogućavaju kretanje sluzi ili drugih supstanci preko površine različitih epitelijalnih ćelija. Cilije pokrivaju većinu naših disajnih puteva, i ključne su za pravilno funkcionisanje pluća.

Svakog dana udahnemo i izdahnemo 20.000 puta, a vazduh oko sebe sadrži prašinu i druge čestice u vazduhu koje bi bile potencijalno štetne da im je dozvoljeno da se akumuliraju u plućima. Cilije luče lepljivu sluz, koja zarobljava štetne čestice i sprečava ih da se zadržavaju u disajnim putevima. Cilije se kreću tako što se pomeraju napred/nazad u koordinisanom talasnom kretanju. Tako uklanjaju sluzi pluća održavaju čistim i bez infekcije.

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava kada udahnete duvanski dim i on dospe do vašihpluća?

Duvanski dim sadrži 250 poznatih štetnih hemikalija. Neke od njih su štetne po cilije, što rezultira njihovom paralizom i nesposobnošću da efikasno proizvedu sluz. Bez cilija koje su svojevrsni plućni filter, potencijalno iritantne nečistoće iz vazduha se lakše zadržavaju u disajnim putevima i prouzrokuju infekciju. Stručnjaci se slažu da je to jedan od razloga zbog kojih pušači imaju veću učestalost plućnih infekcija.

Kašalj se javlja kao odgovor na nadražajne materije kao što je dim cigarete. Ipak, važno je napomenuti da kod teških pušača, takozvani pušački kašalj može biti izazvan zbog toga što je oštećena funkcija cilija. Cilije postaju paralizovane tokom dana kada su izložene toksičnim hemikalijama, ali počinju da se oporavljaju dok spavamo. Kada se budimo, pluća pokušavaju da izbace neke od akumuliranih toksina od prethodnog dana, što dovodi do teškog jutarnjeg kašlja.

Foto: Unsplash.com

Studije su pokazale da pušenje ne samo da sprečava cilije da se pravilno kreću, već ih čini značajno kraćim, što dodatno smanjuje njihovu efikasnost. Dugotrajno pušenje će ih na kraju uništiti u potpunosti, čineći pušača još ranjivijim i podložnijim infekcijama. Dobra vest je da pluća imaju sposobnost regeneracije, što znači da prestanak pušenja dovodi do obnavljanja cilija, koje ponovo rastu i popravljaju svoju funkciju u roku od nekoliko meseci, u zavisnosti od dužine prethodnih perioda pušenja.

Ako se i pored pomenutih stetnih dejstava cigareta, odlučite da ih dalje konzumirate, pobrinite se da se makar količina slobodniih radikala u telu svede na minimum.

U današnje vreme često se pominje N-acetilcistein (NAC), kao efikasano jedinjenje koje neutrališe slobodne radikale i pomaže da se zaustavi oksidativni stres. NAC je neophodan za proizvodnju glutationa – najjačeg antioksidansa u našem telu.

Ljudi su se uglavnom susreli sa NAC-om slučajno, kao pomoć u iskašljavanju „produktivnog kašlja“,kao posledica virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta. NAC je mukolitik koji će pomoći eliminaciju zgusnutog sekreta iz disajnih puteva, ali priča o NAC-u kao “hvataču” slobodnih radikala i borcu protiv bakterija dobija sve više na značaju I što je dokazano i objavljeno u mnogim stručnim medicinskim časopisima. Takođe se koristi i kao „pomoćna terapija“ u olakšanom iskašljavanju i kao antioksidans u sprečavanju egzacerbacija, pogoršanja hronične opstruktivne bolesti pluća.

Foto: Promo/Abela Pharm

U skorašnje objavljenoj studiji je dokazana prednost kombinacije N-acetilcisteina i propolisa u odnosu na sam N-acetilcistein kao bolja antioksidativna zaštita i poboljšan kvalitet života kod ispitanika koji su koristili kombinaciju NAC-a i propolisa posle samo 10 dana.

Preporuka je da smanjite ili potpuno ostavite pušenjem, ukoliko još ne možete ili se borite sa sobom,iskoristite priliku da smanjite dejstvo slobodnih radikala i tako poboljšajte vaš kvalitet života!

Autor: promo

#Zdravlje