AKTUELNO

Dugotrajan kašalj, iskašljavanje i otežano disanje mogu biti simptom ozbiljnije bolesti.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) predstavlja čestu hroničnu bolest disajnih puteva koja se može sprečiti i lečiti. Obično nastaje posle 40.godine života, 160 milona žena i 168 miliona muškaraca boluje od ove bolesti. Razgovarali smo sa pulmologom, Doc. dr Tatjanom Adžić -Vukičević o ovoj bolesti.

U Republici Srbiji prevalenca HOBP-a prema rezultatima istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iznosi 4.5%, i nešto je veća u ženskoj populaciji (5%) nego u muškoj (3.7%). HOBP je 2013. godine bila četvrti uzrok smrtnosti u Republici Srbiji. Najčešći uzročnici su pušenje, zagađenje vazduha i nasledni faktori. Osnovni simptomi bolesti su kašalj, iskašljavanje i otežano disanje. Simptomi napreduju sporo tokom godina uprkos lečenju.

Dr Adžić -Vukičević navodi: "Sumnja na HOBP postoji ukoliko imate kašalj koji ne prestaje, iskašljavate gust mukozan sekret, ostajete bez daha prilikom fizičkih aktivnosti, ako ste pušač, bilo aktivni bilo pasivni ili ste profesionalno izloženi prašini i hemikalijama. Sa svakim pogoršanjem HOBP-a narušavaju se parametri plućne funkcije čime se remeti kvalitet života. Osnovni cilj u lečenju HOBP-a jeste da se spreče pogoršanja. Ako osetite bol u grudnom košu i duplji, promuklost, zamor, malaksalost i gubitak u telesnoj masi, obavezno se obratite vašem lekaru. Savetujem da izbegavate pušenje cigareta, aerozagađenje, da šetate, vežbate da se redovno i zdravo hranite."

Ukoliko iskašljavate sekret, promenjene boje, žućkasto-zelene, ako imate nagomilavanje sekreta u disajnim putevima koji ne samo da ih blokira, nego služi kao plodno tlo za razvoj infekcije, najčešće bakterijskih. Zato se za lakše iskašljavanje preporučuje N-acetilcistein kao mukolitik koji je preporučen u svetskim smernicama GOLD za lečenje HOBP-a, ne samo kao čistač pluća, nego i kao snažan antioksidans.

Dugotrajna primena, najmanje 4 meseca i duže, propolisa i N-acetilcisteina dokazano sinergistički deluje antioksidantno u borbi protiv slobodnih štetnih radikala i na taj način pomaže u sprečavanju pogoršanja HOBP-a i boljem kvalitetu života tih osoba.

Foto: Promo/Abela Pharm

Dr Adžić-Vukičević savetuje: "Moja preporuka kao pomoć osobama sa kašljem jeste Propomucil® sa organskim medom, koji pored standardne terapije za HOBP svojim aktivnim sastojcima omogućava lakše eliminisanje sekreta iz disajnih puteva. Na taj način se olakšava disanje, smanjuje infekcija i podiže imunitet, a svojim sastojcima doprinosi da pluća budu zdrava.

Propomucil® sa organskim medom, sadrži i organski med posebne čistoće, doprinosi smanjenju rizika od infekcije pluća, a i prva je preporuka za kašalj prema Britanskim smernicama sa dodatkom prirodnog vitamina C koji doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa."

Autor: Pink.rs

#Kašalj

#Zdravlje