AKTUELNO

Od raka pluća u našoj zemlji godišnje oboli više od 5.500 ljudi, dok bitku sa bolešću izgubi oko 4.500 pacijenata, alarmantni su podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ovaj opaki kancer jedan je od najčešćih malignih tumora među muškarcima, a posle raka dojke, debelog creva, to je i treći po učestalosti uzrok obolevanja medu ženama.

Ovaj opaki kancer jedan je od najčešćih malignih tumora među muškarcima, a posle raka dojke, debelog creva, to je i treći po učestalosti uzrok obolevanja među ženama.

- Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od raka pluća za 27,4 odsto, a rast je više nego duplo veći kod žena u odnosu na muškarce. Pušenje je glavni rizik za nastanak ovog kancera i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena - objašnjava dr Jovanović i dodaje:

- Bolest se obično otkrije kasno u odmakloj fazi, jer su simptomi bolesti nespecifični i neodređeni. Kad se pojave, obično je reč već o fazi bolesti gde je kancer značajno uzeo maha. Simptomi koji ukazuju na pojavu raka pluća su uglavnom suv kašalj ili iskašljavanje sekreta, otežano disanje, gušenje, bol u grudnom košu, neobjašnjiv umor, ponekad iskašljavanje sukrvice ili krvi, otok vrata i lica, gubitak apetita i telesne težine, promuklost. Upravo zbog podmuklosti bolesti ljudi treba redovno da idu kod lekara i na skrining preglede. To naročito treba da rade strastveni pušači, i to već da počnu od svoje 55. godine - naglašava naša sagovornica.

#Bolest

#Pluća

#Rak

#Srbija

'