AKTUELNO

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da epidemiološka situacija u Srbiji nije dobra, da je nepovoljna i da preti da se otrgne kontroli.

Ašanin je rekao da je u prvom talasu na dnevnom nivou najviše bilo 445 zaraženih, da je u drugom talasu najveća brojka bila 26. jula kada je novoinficiranih bilo 467, a da smo sada došli do oko 5.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

Najnepovoljnija situacija je u Beogradu, a Ašanin podseća da je u kovid ambulantama pre dve- tri nedelje bilo oko 3.500 pregleda na dnevnom nivou, a da je juče i tu oboren neslavni rekord od 5.600 pregleda ljudi koji su se javili sa respiratornim tegobama ili povišenom temperaturom.

- Iz tako velikih brojeva mnogi završe u prijemno-trijažnim ambulantama. Mi smo za vikend na Infektivnoj klinici od petka do nedelje imali oko 1.000 pacijenata, a u danu za nama bilo je 350 pacijenata - rekao je Ašanin za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da su kapaciteti Infektivne klinike popunjeni, da je više od 90 pacijenata koji su hospitaliztovani, a desetak koji su na respiratoru.

Što se tiče pacijenata koji su na bolničkom lečenju, Ašanin je naveo da je na početku trećeg talasa bilo najviše pacijenata uzrasta 20 do 40 godina, nešto kasnije od 30 do 50 godina, a sada dominiraju pacijenti iznad 60 godina.

- Svaki treći pacijent koji dođe u prijemno-trijažnu ambulantu je danas za bolničko lečenje - zaključio je on.

Ističući da oslanjanje na kolektivni imunitet kao na strategiju prevencije nije moguće, imunolog Srđa Janković kazao je da su zemlje koje su se "poigravale takvom idejom, videle koliko je to pogubno".

- U Švedskoj drugi talas epidemije nije ništa manje žestok nego bilo gde drugo. Tek kad se velika većina populacije prokuži možemo reći da kolektivni imunitet pruža zaštitu - kazao je Janković.

Naveo je da je od početka epidemije u Srbiji, cilj bio da se spreči zaražavanje građana.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Kini danas ima samo sporadičnih slučajeva ne zbog kolektivnog imuniteta već zato što su tako rigorozno suzbijali epidemiju gde god se pojavila pa sad samo kontrolišu unošenje u zemlju. Ipak je nemoguće dugoročno živeti sa zaključavanjem, zato epidemiju moramo suzbijati tako što ćemo štiti sebe i druge od zaražavanja - kazao je član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u školama, Janković je rekao da je cilj da deca pohađaju nastavu "što je duže moguće".

- Ne idemo na zatvaranje jer najveći broj zaražavanja učenika i profesora nije nastao u samoj školi. Tamo gde dođe do prenošenja u školi, reaguje se lokalno jer nastojimo da očuvamo efekat boravka u školi na psihofizički razvoj dece - kazao je Janković.

#COVID-19

#Epidemija

#Milika Ašanin

#Srđa Janković

#koronavirus