AKTUELNO

Ako vas danas desetoro sedi za stolom u Pragu, rizik da je najmanje jedna osoba zaražena koronavirusom iznosi 58 odsto. U Parizu je rizik 32, a u Vašingtonu 18 odsto.

Taj ćete proračun dobiti zahvaljujući internet alatu koji je razvila grupa američkih naučnika. Taj alat omogućuje ljudima da procene rizik od zaraze na okupljanjima.

Matematika je jednostavna i temelji se na službenim podacima o širenju pandemije u realnom vremenu.

Autori su naučnici s Tehnološkog instituta u Džordžiji, a njihova metodologija je dobila potvrdu objavom u prestižnom časopisu "Nature".

Na portalu "covid19risk" za sada se rizik da ste u društvu zaraženog može izračunati samo za Sjedinjene Američke Države (po okruzima) i za deo evropskih zemalja (po njihovim regionima).

Foto: Unsplash.com

Model uzima u obzir činjenicu da je stvaran broj zaraženih pet do deset puta veći od broja pozitivnih testova pa korisnik može da izabere jednu od te dve hipoteze za svoju računicu, prenosi Indeks. Takođe, može da bira želi li društvo od pet, deset, pedeset, sto pa čak i 5000 ljudi.

Autori su zauzeli konzervativan pristup pa računaju da je zaražena osoba pozitivna deset dana, rekao je glavni tvorac programa Džošua Vajc.

Epidemiolozi u stvarnosti računaju da je osoba zarazna kraće, pet do šest dana, uprkos tome što je rezidualna prisutnost virusa u organizmu duža.

Autori napominju da njihov model samo izračunava verovatnost da je neko u vašem društvu zaražen, a ne i kolika je verovatnoća da ćete se i vi zaraziti jer to zavisi od previše varijabli, poput nošenja maske i provetravanja prostorije.

"Nadamo se da će ove informacije rezultirati time da ljudi ne organizuju veće događaje i da preispitaju svoje učešće u istim", rekao je Vajc.

#druženje

#koronavirus