AKTUELNO

Iako vam se tako ne čini u prvi mah, pročitajte kada je dobijanje kilograma opravdano.

Kada čujete „višak kilograma“ ili još gore, na vagi ugledate veće brojke u odnosu na prethodnu nedelju da li kažete sebi „sve je u redu, to je normalno“ ili već razmišljate koju ćete sledeću dijetu da isprobate?

Da se razumemo, ne trebate da zapostavite svoje zdravlje i da ne obraćate pažnju na svoju telesnu težinu, ali isto tako ne treba da vas brine baš svaki kilogram u plusu. Pogotovo što težina može i u toku dana da varira, pa ukoliko se izmerite ujutru i uveče, možete dobiti različite rezultate. Sve to može da zavisi od toga kako ste spavali, šta ste u toku dana jeli i pili, da li ste pod stresom… Zato ćemo vam u ovom tekstu predstaviti samo neke od situacija koje mogu da doprinesu da se osećate naduto i koje mogu da dodaju koji kilogram viška na vagu.

Napominjemo još jednom, ovo nisu kilogrami oko kojih treba da se nervirate, jer danas su možda tu, a za koji dan već neće biti. Takođe, zapamtite da broj na vagi nije taj koji pokazuje vaše celokupno zdravstveno stanje.

Dajte sebi i malo oduška, jer nije svaki kilogram viška na vagi loš.

POPILI STE MALO VIŠE ALKOHOLA

Neka podignu dva prsta svi kojima ovo zvuči poznato: Nakon dugih i svakodnevnih Zoom/Skajp sastanaka, organizacije rada u specifičnim uslovima, bez preterano mnogo vremena za sebe, na kraju dana odlučite da naspete sebi uz večeru čašu vina, jedna čaša se pretvori i u dve, a ova večernja gozba uz vino se pretvori u rutinu.

Mnogo ljudi pije češće kada je pod stresom, što često zna za posledicu da ima višak kilograma. Više alkoholnih napitaka znači i više unosa kalorija, što ume da se nagomila ukoliko ne vodite računa.

Ako ste se prepoznali u redovima gore, razmislite o tome da nađete drugi način da se borite sa stresom. Ne želimo da vam kvarimo večernje uživanje, ali vam predlažemo da se zadržite na jednoj čaši i da posle toga odete u šetnju, da meditirate, pišete dnevnik…

Foto: Promo

POČELI STE SA NOVOM TRENIG RUTINOM

Kod mnogih postoje ciklusi tokom života, onda kada im je trening u fokusu i onda kada je manji prioritet. Ti periodi treniranja i ne treniranja mogu da imaju uticaj na telesnu težinu.

Ukoliko ste nedavno krenuli da trenirate, a da ti treninzi podrazumevaju i podizanje težina, moguće je da ćete primetiti da se brojevi na vagi povećavaju.

Verovali ili ne, to zapravo može biti znak da idete u dobrom smeru. To može biti znak da povećavate mišićnu masu. Zato, nemojte dozvoliti da vas ovo demotiviše, već se fokusirajte na dugoročne ciljeve i istrajte u treningu. Kasnije ćete biti sebi zahvalni, a biće vam zahvalno i vaše telo.

„ONI“ ŽENSKI DANI

„Oni“ dani u mesecu donose sa sobom različite simptome, reakcije, želja za slatkišima raste… i zato se često mnoge žene u ovim trenucima posebno bore da odole ovim izazovima koji mogu da dovedu i do kojeg kilograma viška.

Međutim, taj višak ne mora da bude trajan i da vas toliko zabrinjava. Zbog hormonskih promena, moge žene mogu da primete i promenu broja na vagi neposredno pre i nakon menstrualnog ciklusa, a sve zbog zadržavanja vode u organizmu. Osećaj nadutosti je još jedan pratilac u ovim danima.

Nekoliko dana nakon mensutruacije, višak koji ste primetili može da nestane i zato ne treba toliko da vas zabrinjava 2, 3 kilograma u plusu. Ukoliko želite da se osećate bolje tokom tih dana, savetujemo vam da se trudite da se što više krećete i da pijete dovoljno tečnosti, na ovaj način možete ublažiti simptome i smanjiti nadutost.

Foto: Promo

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#gojaznost

#višak kilograma