AKTUELNO

Znakovi visokog krvnog pritiska često ostaju neotkriveni sve dok ne bude prekasno. Postoje dva znaka koja mogu da se pojave na licu i ukazuju na to da imate hipertenziju.

Hipertenzija, poznatija kao visok krvni pritisak, pogađa milione ljudi, od dece do starijih. Povišeni pritisak može biti uzrokovan mnogim faktorima, ali najčešća su dijabetes, gojaznost i prekomerno konzumiranje alkohola.

Postoje dva znaka upozorenja na licu koja mogu da ukazuju na ovaj zdravstveni problem: utrnulost lica i slabi, spušteni obrazi.

Utrnulost lica je obično znak nekog ozbiljnog problema u organizmu. Uzrok utrnulosti lica obično ima veze sa oštećenjem nerva ili vena. Ako se to kasnije proširi na šake i stobala trebalo bi da posetite lekara. Zato je obično utrnulost u licu prvi i najraniji alarmantni znak za rizik od suzbijanja hipertenzivne krize.

Hipertenzivna kriza znači da krvni pritisak raste na opasno visok nivo.

Postoje dve vrste hipertenzije

Osnovni uzrok visokog krvnog pritiska je nepoznat.

Foto: Pixabay.com

Sekundarna hipertenzija je slučaj kada se može utvrditi direktni uzrok visokog krvnog pritiska. Najčešći uzroci mogu biti bolesti bubrega, tumor i kontraceptivne pilule i trudnoća.

Obe ove vrste zavise od vaše istorije bolesti, genetike, demografskih faktora i ličnih navika.

Vremenom stres može da pokrene nezdrave navike koje ugrožavaju vaše kardiovaskularno zdravlje.

Kao na primer prejedanje, loš san, duvan ili alkohol. Iz svih ovih razloga, smanjenje stresa trebalo bi da bude prioritet, ako želite da smanjite krvni pritisak.

Kako možete da smanjite pritisak

Prema časopisu "Blood Pressure UK", sledeće voće i povrće bogato kalijumom može biti od pomoći u kontroli krvnog pritiska: paradajz, pomorandža, banana i kajsija.

#krvni pritisak

#lice