AKTUELNO

Prim. dr Ivica Mladenović nečelnik klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje istakao je da broj popijenih pića nije kriterijum za alkoholizam, ali da se to zove "rizično pijenje" i da je to najbolji put da se ode u alkoholizam.

- Preporuka SZO je da se ne pije preko 20 gr alkohola dnevno i to bi bilo, prema nekim našim standardima, dva pića za muškarce, a jedno piće za žene, uz obavezna dva dana apstinencije - rekao je Mladenović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naglasio, to nije bezopasno, već da je to nisko rizično konzumiranje alkohola.

Foto: Unsplash.com

- Svako pijenje alkohola, stoji u najnovijim preporukama, je rizično pijenje alkohola, ali ovo koje sam pomenuo je nisko rizično - naglasio je Mladenović.

Prof. dr Momčilo Matić nutricionista i doktor prirodne medicine rekao je da ako počnemo dan sa nekom čašicom alkohola, kao što je nekada bio to običaj u našim selim, to je bilo dobro i da nije našao neke izveštaje da su ljudi imali problema kada su uzimali neke male količine alkohola.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postoji puno studija koje govore nešto drugo i u dobroj meri se slažem sa Mladenovićem, ako je alkohola malo više ili ako se uzima popdne ili uveče on može da deluje loše na san. Dolazi na rasparčavanje sna, a posebno utiče na rem fazu sna - istakao je doktor.

Foto: Unsplash.com

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da ga je uvek zanimalo zašto neko ima potrebu da pije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Farmakološka svojstva alkohola su ta da je on depresor. Uvek imate nešto stresno, neki posegnu za psiho-terapijom, neko za bensedinima, a neko za alkoholom - rekao je Nikolić, dodajući da je on shvatio da njemu jedna čaša vina odgovara.

#ALKOHOLIZAM

#Alkohol