AKTUELNO

Pandemija korona virusa još uvek je na visokom nivou širom sveta. Pojedne zemlje beleže nagli porast novih slučajeva i visok broj hospitalizovanih. Osim korona virusa, hladniji period godine nosi rizik i od sezonskih bolesti i gripa.

"Znamo da su svi već pomalo umorni od kovida, ali nije vreme da odustanemo od zaštitnih mera", rekao je dr Džon Vajt za "Fox news".

Dr Vajt naveo je koje su najgore stvari koje možete da uradite u toku pandemije.

Odlazak na posao ako se osećate loše

"Ne budite u blizini drugih, posebno ako se ne osećate dobro", kaže Vajt.

"Možete biti zaraženi kovidom-19 čak i pre nego što dobijete pozitivan nalaz i zato slušajte svoje telo. Ako se ne osećate dobro, ostanite kod kuće u krevetu", poručio je.

Nepravilno nošenje maske

Mnogi masku stavljaju samo preko usta i ne prekrivaju nos. Tako se kapljice mogu širiti i maska nije efikasna prevencija zaraze koliko bi mogla biti kad se ispravno nosi.

Odlazak na veća okupljanja, posebno u zatvorenom

"Odlazak na događaje na kojima ima 50 ili više ljudi, bez distance i maske je opasna igra", ističe Vajt.

Jesti hranu sa švedskog stola

Restorani koji poslužuju hranu na švedskom stolu sada nisu idealna opcija. Oko švedskog stola se mogu stvarati gužve i kapljice, koje mogu biti zarazne i lako dospijevaju na hranu na stolu.

Misliti da je lek iza ugla

"Iako smo napredovali otkako se korona virus pojavio u svetu, ne treba se nadati brzom i skorijem rešenju", zaključio je dr Vajt.

#Zdravlje

#koronavirus