AKTUELNO

Naučnici sa britanskog univerzite Oksford razvili su brzi test na koronu koji virus može da indentifikuje za samo pet minuta, a on bi za masovna testiranja mogao da se koristi na aerodromima i u kompanijama.

Sa Univerziteta se nadaju da bi testiranje moglo da počne početkom 2021. godine, a odobrenje šest meseci kasnije.

Šta može test? Kako su rekli stručnjaci, njime se može detektovati korona virus i pritom razlikovati od ostalih virusa sa velikom stopom sigurnošču, piše "Indeks hr".

"Naša metoda brzo otkriva netaknute delove virusa", rekao je profesor Afilsi Kapanidis sa katedre za fiziku pa dodao da će test biti "jednostavan, izuzetno brz i pristupačan".

Iako će test biti dostupan tek naredne godine, mogao bi da na vreme, pre sledeće zime, pomogne u suzbijanju epidemije. Zdravstvene vlasti upozorile su da će ljudi morati da žive sa virusom čak i ako se pronađe vakcina (virus bi naravno u međuvremenu postao znatno manje zarazan).

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

"Predstojeći zimski meseci biće izazovni zbog toga što ne znamo kako SARS-CoV-2 deluje u kombinaciji sa ostalim sezonskim respiratornim bolestima", rekla je doktorka Nikol Rob sa medicinskog fakulteta "Varvik" u Velikoj Britaniji.

Kako je dodala, pokazalo se da test sa Oksforda može da pouzdano razlikuje različite viruse u kliničkim uzorcima, što je ključna stvar u sledećoj fazi pandemije.

Brzi testovi na antitela igraju ključnu ulogu u masovnom testiranju i ponovnom otvaranju ekonomija dok virus još slobodno cirkuliše.

Oni koji se primenjuju su brži i jeftiniji, ali manje pouzdani od postojećih molekularnih PCR testova.

#koronavirus

#testiranje