AKTUELNO

Pandemija korona virusa se ne smiruje, šta više - razbuktava se, a uprkos tome što se već nekoliko meseci borimo sa Kovidom-19, i dalje je vrlo teško utvrditi tačnu listu simptoma.

Ono što posebno zbunjuje svakog čoveka jeste široka lepeza simptoma koji se preklapaju sa uobičajenom prehladom ili sezonskim gripom.

Jedan od takvih je i upala grla - jedan od najčešćih pokazatelja da ste zaradili prehladu, ali kako da znate da ipak nije reč o Kovidu-19?

Bol u grlu jeste simptom, ali...

Foto: Pixabay.com

Bol u grlu može da bude simptom korona virusa, ali ne tako čest i javlja se ređe nego ostali. Studija izvedena u Kini, koju je zahtevala Svetska zdravstvena organizacija, otkrila je da je među više od 55.000 zaraženih pacijenata samo 13, 9 odsto ljudi prijavilo upalu grla, prenosi srbijadanas.com.

Dve manje studije u Kini takođe su potvrdile da je upala grla redak simptom korona virusa. Jedno istraživanje je izvestilo da ga primeti samo 5 procenata pacijenata, a drugo da se javlja kod svega 7,1 odsto ispitanih.

Kod drugih respiratornih bolesti, poput prehlade, upala grla je vrlo pouzdan simptom koji se javlja među prvima. Pošto se respiratorni virusi udišu, prvo ulaze u vaš nos i grlo, gde mogu da se brzo repliciraju, što i dovodi do upale i iritacije grla.

Koji su najpouzdaniji simptomi korona virusa?

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da su tri najčešća simptoma korona virusa - temperatura, kašalj i iznenadni umor.

No, ukupan spisak je daleko duži i podrazumeva još niz simptoma kao što su: kratak dah, glavobolja, bolovi u telu, jeza, začepljen nos, gubitak ukusa i/ili mirisa, probavne smetnje...

#Simptomi

#bol u grlu

#koronavirus