AKTUELNO

Najčešći uzroci hipoglikemije su zakasneli ili preskočeni obrok, prevelika doza insuulina ili drugog leka za lečenje dijabetesa, pojačana fizička aktivnost, ali i konzumiranje alkohola.

Kod osoba sa šećernom bolešću može se pojaviti hipoglikemija - stanje u kojem je koncentracija šećera u krvi preniska. Dijabetičari najčešće sami prepoznaju početne znakove hipoglikemije (osećaj gladi, opšta slabost, drhtavica, glavobolja, vrtoglavica, ubrzani rad srca, zamućen vid, poteškoće u govoru, potištenost), ali u nekim situacijama hipoglikemija se može pojaviti toliko naglo da osoba ni ne stigne da pomogne sama sebi.

Foto: Pixabay.com

U jačem stadijumu hipoglikemije bolesnik se ponaša čudno, kao da je pijan ili drogiran, a kako se hipoglikemija pogoršava, bolesnik gubi svest i može pasti u komu. Događa se da okolina ne prepozna o čemu je reč, pa ne želi da pomogne jer misli da je reč o alkoholičaru i narkomanu. Zato se ovakve situacije ne smeju zanemariti u stilu "to nije moj problem", nego svakako treba pružiti pomoć osobi koja izgleda omamljeno i dezorjentisano.

Deca često nisu sposobna da sama prepoznaju hipoglikemiju, pa i na njih treba obratiti posebnu pažnju, kao i na starije bolesnike koji zbog dužeg trajanja šećerne bolesti imaju povećan rizik od hipoglikemije. Starije osobe podložnije su padovima i povredama zbog hipoglikemije, posebno ako žive same.

Foto: Pixabay.com

Odmah pomozite

1. Ako je bolesnik u hipoglikemiji, a pri svesti je i može da guta, dajte mu u usta šećer ili slatki napitak ( slatku vodu, voćni sok i slično). 

2. Ako je u besvesnom stanju, nemojte mu davati ništa u usta, nego pozovite Hitnu pomoć. Do dolaska hitne pomoći položite bolesnika na bok i budite uz njega. 

3. Ako dolazak medicinskog tima nije moguć, u dogovoru sa operaterom Hitne pomoćisami odvezite bolesnika u najbližu zdravstvenu ustanovu, pridržavajući se svih pravila prve pomoći o zbrinjavanju osobe koja nije pri svesti. 

Autor: Pink.rs

#Bolest

#Hipoglikemija

#Pomoć