AKTUELNO

Rani stadijumi raka dojke ne izazivaju bol, a najpoznatiji simptom, kvržica je pokazatelj da je rak u naprednoj fazi. Lekari zato apeluju na redovne preglede kako bi se tumor otkrio u najranijoj fazi.

Oktobar mesec je u svetu i u Srbiji posvećen borbi protiv raka dojke, vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti kod žena širom sveta.

Karcinom dojke je zloćudno oboljenje koje nastaje kada normalne ćelije dojke promene svoja svojstva i počnu nekontrolisano da se razvijaju i uništavaju okolno zdravo tkivo.

Neke simptome mogu da vide i oboleli, kao što su promene strukture dojke, promene na koži i bradavicama.

Ipak, postoje i manje vidljivi znaci.

Svrab, crvenilo i bol

Bol i preosetljivost dojki zna da se pojavi i nakon menstruacije. Oticanje i peckanje koje se oseća na dodir mogu da ukažu na manje poznati tip raka - upalni rak dojke koji se dijagnostikuje kod 3 odsto obolelih od raka dojke.

Isti oblik raka može da bude uzrok oticanja grudi, svraba i bolova. Koža može da se ljušti ili da ima plave tragove slične onima koji nastaju nakon udarca.

Takođe, koža može da bude nalik naslagama celulita. Ovaj oblik raka brzo napreduje i blokira krvne sudove koje hrane kožu zbog čega dolazi do crvenila i neugodnih pojava.

Ovaj otrov živi u našem mozgu 3 godine: Zahvaljujući njemu - sve što započnemo, propadne!

Bol u leđima

Kod mnogih slučajeva, pre bilo kog drugog znaka oboleli od raka dojke osećaju bol u leđima, najčešće između lopatica. Ovo se najčešće pripisuje bolnim mišićima i kičmi.

U nekim slučajevima kancerogeno tkivo koje se razvija duboko u grudima izaziva bol u predelu kičme i rebara. Ponekad se tumor već proširio na ove delove tela.

Simptomi tumora vrata i glave: 7 znakova koje niko ne sme da ignoriše!

Bol i preosetljivost pazuha

Istraživanja su pokazala da se rak dojke najčešće širi u limfne čvorove pazuha. Kao što su otečeni limfni čvorovi vrata i grla simptom gripa, tako se problemi s limfnim čvorovima pazuha mogu javiti pre nego što se osete promene na samim grudima.

Bilo kakva bol u predelu pazuha je upozorenje da odete na pregled.

Tkivo pazuha može biti tvrdo i kompaktno ili se javlja tvrđa kvržica.

Iscedak iz bradavice ili promene na njima

Tumor se najčešće javlja ispod bradavice. Prisustvo kancerogene lezije može da uzrokuje promene na bradavici, njenoj teksturi, boji i obliku. Žene mogu imati da imaju smanjen osećaj dodira na bradavicama, posebno tokom seksualnog odnosa.

Još jedan simptom je neobjašnjiv iscedak iz bradavice koji može biti krv, mleko ili bistra tečnost. Odmah se javite lekaru ali imajte na umu da su mnogi tumori benigni, te nema potrebe paničiti.

Promena oblika

Neke žene primete da je dojka drugačijeg oblika jer se tkivo uvlači ili pomera na drugu stranu. Stoga je bitno redovno pregledanje grudi kako biste na vreme prepoznali moguće promene. Rana dijagnoza može da spasi život i smanji neprijatnosti.

#Zdravlje