AKTUELNO

Dunja važi da je najbolji jesenji lek. Od ove voćke lekoviti su i listovi i semenke, a posebno sok i sirup koji se prave od ovog ploda.

Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja savetuje anemičnima, kao i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože.

Dunja se upotrebljava i za ublažavanje upale sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i protiv obilnih menstruacija.

Čaj od dunjinih semenki uspešno leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah.

Od listova dunje pravi se čaj koji je odličan prirodan lek za zaustavljanje dijareje.

Da biste smirili kašalj, disajne tegobe, promuklost i ublažili simptome bronhitisa, osim soka od ploda dunje može da pomogne i čaj. Operite, očistite i presecite dunju na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenili boju.

Puna je vitamina

Od vitamina dunja ima najviše vitamina C, ali i veliku količinu karotena, vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom.

Čaj od dunja smiruje kašalj, bronhitis, grlo

Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite i pijte u gutljajima tokom celog dana.

Lek protiv kašlja i upale disajnih puteva možete da napravite i od semenki. Izdrobite pet semenki i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

Tegobe sa varenjem možete lako eliminisati sokom od dunja. Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

Melem od semenki dunje može da bude od pomoći za lečenje blažih opekotina i rana. Izdrobite 10 g semenki, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.

#Zdravlje