AKTUELNO

Epidemiolog otkriva razliku.

Dele nas nepuna dva meseca do početka epidemije sezonskog gripa za koji se pretpostavlja da će se sudariti sa trećim talasom koronavirusa u Srbiji. Budući da obe bolesti imaju vrlo slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da razaznamo koji smo od ova dva virusa "zakačili".

Simptomi gripa se javljaju vrlo brzo i podrazumevaju iznenadnu temperaturu, bolove u telu, osećaj umora i iscrpljenosti, suv kašalj, upalu grla i glavobolju. Poteškoće u spavanju, gubitak apetita, dijareja ili bol u stomaku, kao i osećaj mučnine koji se javljaju kod gripa takođe su povezani sa koronavirusom.

Pa, koja su dva ključna simptoma za razlikovanje korone i gripa?

Arnold Monto, epidemiolog sa Univerziteta u Mičigenu, navodi koji je jedan od načina da se razlikuju grip i koronavirus jeste gubitak mirisa iako se javlja i kod jednog, i kod drugog virusa.

Ljudi sa gripom ili teškom prehladom takođe mogu izgubiti čulo mirisa, ali razlika je ta što je kod kovida gubitak mirisa iznenadan i jači, a to utiče na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog i može se desiti i bez začepljenja nosa, što nije slučaj kod gripa.

Još jedan simptom koji može pomoći u razlikovanju koronavirusa od gripa jeste i dispneja, odnosno otežano disanje.

To je drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa bez začepljenog nosa, koji korona virus ne deli sa gripom.

#COVID-19

#Simptomi

#koronavirus

#sezonski grip