AKTUELNO

Saznajte kako možete preduprediti oštećenja zglobova i pojavu osteoartritisa.

Osećate da vas zglobovi konstatno bole? Kolena škripe dok se penjete uz stepenice? Kada se sagnete, još je gore... Da li je to posledica godina ili artritisa? Ovi simptomi mogu značiti da vam se artritis prikrada. Najčešći oblik artritisa, osteoartritis, nastaje kada se zglobna hrskavica počne trošiti - obično nakon 40. godine.

Za pojavu osteoartritisa delimično su krivi geni i hormoni, ali i ostali faktori: gojaznost, sportske povrede i vežbe sa velikim opterećenjem zglobova, kao što su trčanje i skakanje.

Postoje jednostavne aktivnosti koje vam mogu pomoći u sprečavanju osteoartritisa, ili u zaustavljanju njegove progresije. Reumatolozi su predložili sledeće savete:  

1. Boravite što više na suncu.

Sunčeva svetlost stimuliše proizvodnju vitamina D u telu, neophodnog za pravilno formiranje kostiju. Takođe možete dobiti dnevnu dozu vitamina D kroz hranu, uključujući namirnice kao što su mleko, losos, sardine i jaja. Ukoliko vam nedostaje vitamin D, preparat K2D3 sadrži optimalne doze vitamina K2 i vitamina D3, koji deluju sinergistički na zdravlje koštano-zglobnog sistema: kosti čini zdravim i jakim, a zglobovima vraća pokretljivost.

2. Pazite na svoju težinu.

Gojaznost prati i bol u zglobovima. Ako imate prekomernu težinu, gotovo je nemoguće izbeći bolne i otečene zglobove nogu, karlice ili donjeg dela kičme. Najbolji način da izgubite težinu? Uklonite hranu sa visokim sadržajem masti, visokim sadržajem šećera i jedite voće, povrće, integralne žitarice, nemasno meso i ribu. Izađite i vežbajte, čak i ako samo šetate po kraju. Svaki mali korak pomaže vam da izgubite težinu, kao i bol u zglobovima.

Foto: Unsplash.com

3. Ako pušite, prestanite.

Pušenje šteti zglobovima, jer toksini iz duvana oštećuju vezivno tkivo, što dovodi do više problema. U jednoj studiji gde su učestvovali muškarci s osteoartritisom kolena, pušači su imali dvostruko veću verovatnoću da će izgubiti značajnu količinu hrskavice nego nepušači (1). Istraživači su zaključili da pušenje usporava proizvodnju ćelija hrskavice i povećava nivo toksina u krvi, što dovodi do gubljenja hrskavice. Pušenje takođe povećava nivo ugljen-monoksida u krvi, što može indirektno da utiče na uništavanje hrskavice.

4. Upoznajte porodičnu istoriju.

Osteoartritis ima genetsku komponentu. Ako su ga vaši roditelji imali, velika je verovatnoća da se to može i vama desiti. Na primer, artritis ruku je obično nasledna bolest. Obratite pažnju na rane znakove upozorenja- bol, ukočenost i oticanje zglobova. 

Nastaviće se…

 (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1798417/

Autor: Pink.rs

#Zdravlje