AKTUELNO

Kako da se najbolje izborite protiv alergije tokom jeseni saznajte upravo sada.

Dete 7 godina je odjednom počelo da vam kija i kašlje, curi mu nos. Po ko zna koji put se pitate da li je ponovo u pitanju alergija od koje inače pati, ili je možda prehlada. Da li da mu date lek protiv alergije (antihistaminik), ili da ga izolujete od okoline?

Simptomi alergije i prehlade

Simptomi alergije i prehlade su vrlo slični. Kijavicu kod prehlade izazivaju virusi, i najčešće je praćena povišenom telesnom temperaturom. Sekret u nosu je obično gušći i žuto-zelen.

Alergiju izazivaju razni spoljni faktori, poput polena. Simptomi se najčešće javljaju u istom periodu godine i traju duže u odnosu na prehladu. Oči su crvene i suzne, prisutan je svrab očiju, nosa, čak i grla, a sekret u nosu je vodenkast i proziran. Disanje je otežano, kašalj je suv. Kijanje se ponavlja nekoliko puta za redom.

Alergeni

Alergija na polen najčešće počinje u martu, i traje do oktobra. Okidači alergije na polen su pre svega: polen drveća (u toku proleća), polen trava (kraj proleća i početak leta) i polen korova (u toku jeseni). Alergije u proleće su najčešće izazvane boravkom na otvorenom, a tokom jeseni alergije su posledica boravka u zatvorenom prostoru.

Ambrozija

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja počinje da cveta krajem leta i početkom jeseni, pa sve do pojave hladnijih dana. Njen sitan polen lako prodire u disajne puteve, i izaziva alergijske reakcije poput rinitisa i astme, čak i kada je biljka udaljena kilometrima. Svaki četvrti stanovnik naše planete pati od polenske alergije, a svaki osmi je alergičan na polen ambrozije, što bi bilo oko 10% stanovništva. Osobe koje su alergične na polen ambrozije trebalo bi u ovom periodu da izbegavaju provetravanje prostorija u jutarnjim satima. Boravak u prirodi bi trebalo da bude kada nema mnogo vetra, u poslepodnevnim i večernjim satima.

Buđ

Buđ je veliki izazivač alergije, jer se spore buđi vrlo lako prenose vazduhom. Odgovara im vlažna sredina, pa se najčešće razmnožavaju na mestima poput kupatila i podruma.

Grinje i prašina

Topla i vlažna klima pruža idealne uslove za razvoj grinja i prašine, najčešće u kupatilu i kuhinji, koji su česti uzročnici pojave alergijskih reakcija. Deci i osobama alergičnim na grinje i prašinu, ne pogoduje boravak u zatvorenom prostoru tokom jeseni i zime. Povećanjem vlage i smanjenjem količine dnevnog svetla, prašina se širi po domovima i vlažnom lišću. Ukoliko imate dvorište, redovno ga čistite od lišća, drva čuvajte u dobro izolovanoj prostoriji, i tako ćete izbeći stvaranje jednog od alergena – prašine.

Prevencija i terapija

Ukoliko vam je dete osetljivo na sezonske alergije, počnite sa terapijom na vreme, i sprovodite je sve vreme dok je alergen prisutan u vazduhu. Uključite mu što više vitamina C, cinka i kalcijuma. Kod alergijske kijavice, koristite prirodan sprej za nos, koji nema neželjenih efekata i može da se koristi bez vremenskog ograničenja. Sprej za nos za alergije na bazi kvercetina, prirodnog antihistaminika može dosta pomoći. Sprej sa kvercetinom i dodatkom propolisa, eteričnih ulja i vitamina D3, oblaže sluznicu gornjih disajnih puteva i stvara zaštitnu barijeru za prodor alergena iz vazduha. Na taj način alergeni ne dolaze u kontakt sa preosetljivom sluzokožom nosa i smanjuju razvoj alergijske reakcije.

Foto: Promo/Abela Pharm

Sprej za nos ovakvog sastava, na prirodan i potpuno bezbedan način smanjuje sve simptome alergijskog rinitisa, kao što su svrab i curenje iz nosa, otpušava začepljen nos, olakšava disanje i smanjuje kijanje u napadima. Nema neželjene efekte, ne izaziva zavisnost, pospanost, i može se koristiti u dugom vremenskom periodu. Pogodan je za decu već od 3 godine, kao i odrasle.

Olakšajte detetu i sebi, pomozite mu da se izbori sa alergijom!

Autor: Pink.rs

#Alergija