AKTUELNO

Pružite odgovarajuću podršku tinejdžerima u osetljivom dobu da promene navike i pobede višak kilograma.

FIZIČKA AKTIVNOST

Zdravstveni stručnjaci preporučuju tinejdžerima najmanje 60 minuta vežbanja dnevno. Ali ako vaše dete sada nije previše aktivno, moraće da uloži više napora kako bi došao do tog postavljeng cilja. Možete isprobati sledeće taktike da ih pokrenete:

Pomozite im da postave male, realne ciljeve – u redu je započeti sa 10 minuta dnevno. Zatim, posle određenog vremena, neka polako dodaju nekoliko minuta svakog dana. Kada uspeju u malim koracima, izgradiće svoje samopouzdanje i ostaće motivisani.

Uključite celu porodicu – idite u porodične šetnje ili zajedno vozite rolere. Držite vijače i lagane tegove u kući, dvorištu. Fizička aktivnost i igra mogu lako da se spoje. Tinejdžera je lakše motivisati da se kreće ako su svi uključeni. Napravite i malo interno porodično takmičenje. Na primer, ko će više koraka da napravi u toku dana!

NEKOLIKO SAVETA ZA RODITELJE

Glavne promene u načinu života koje utiču na celu porodicu mogu biti zastrašujuće – a vaš tinejdžerih možda u početku neće prihvatiti. Ovi saveti mogu vam pomoći da stvari napreduju brže i lakše.

NE MENJAJTE SVE ODMAH

Nemojte iznenada zabraniti sve slatkiše, ne zahtevajte dvočasovne treninge i nemojte da sakrivate video-igre u garaži. To će najverovatnije izazvati revolt kod tinejdžera i samo ćete napraviti tri koraka nazad.

Zato započnite sa najjednostavnijim promenama – onima koje vaše dete može da ispuni i u kojima se oseća dobro. Izgradite međusobno poverenje, podršku i razumevanje.

Foto: Promo/Herbafast

NE MORATE DA PRATITE BAŠ SVAKI ZALOGAJ

Ako komentarišete svaki zalogaj koji vaše dete stavi u usta, verovatno će se naljutiti i povući se.Takođe, na ovaj način im možete narušiti samopouzdanje u sopstveno odlučivanje. Biće pogrešnih izbora tu i tamo, i to je normalno. Ono što želite da vidite je napredak, zato pokušajte da imate naumu veliku sliku.

DA LI JE DOZVOLJENA PRIMENA SUPLEMENATA?

Ono što je potrebno da urdite je da napravite pravi izbor suplemenata u ovom dobu. Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na prirodne dodatke ishrani koji se dobijaju iz biljaka i koji ne mogu napraviti štetu u ovom delikatnom periodu.

Proteini, ugljeni hidrati i masti čine najveći deo ishrane, ali sve je više dokaza da nedostaje još jedna važna komponenta – vlakna. Pozitivni efekti dijetnih vlakana na figuru i celokupno zdravlje potvrđeni su brojnim studijama. Problem je u tome što ih ne unosimo u dovoljnoj meri.

Šta su dijetna vlakna i zašto su dobra za mršavljenje?

Dijetna vlakna dobijaju se iz biljaka. Važno je da znamo da su nesvarljiva, pa nemaju kalorijsku vrednost. Generalno, postoje dve velike grupe vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Jedino rastvorljiva vlakna imaju snažne efekte na metabolizam: vezujući vodu i hranljive materije bubre, pa doprinose osećaju sitosti i smanjuju apetit, smanjuju resorpciju masti i na taj način mršavimo, bez mnogo truda.

Glukomanan je šampion među vlaknima!

Nisu sva vlakna jednako dobra: jedino viskozna vlakna koji u dodiru sa vodom formiraju supstancu sličnu gelu zaslužna su za mršavljenje. Što je gel gušći i vezuje više vode, to je ovaj efekat izraženiji. Glukomanan dobijen iz biljke konjak (Amorphophallus konjac, fam. Araceae) vezuje 50 puta veću količinu vode što ga čini najpotentnijim biljnim vlaknom.

Gust gel koji formira u želucu čini da se osećamo sitim duže vremena, smanjimo unos hrane i delujekao sunđer koji „kupi“ hranljiive materije smanjujući njihovu resorpciju. Osim kilograma, potvrđeno je i smanjenje procenta masti i obima struka koji se smatra značajnim faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti. Dodatno, kliničke studije su pokazale i značajno smanjenje resorpcije masti i nivoa ukupnog holesterola, LDL-a i triglicerida u krvi. Na isti način smanjuje glikemijski indeks (GI)hrane i normalizuje nivo glukoze i insulina u krvi, pa je naročito koristan kod insulinske rezistencije i dijabetesa.

Foto: Promo/Herbafast

Herbafast Fiber je dodatak ishrani koji sadrži kombinaciju biljnih vlakna (glukomanan i Nutriose®)koja podstiču zdravo mršavljenje kroz uticaj na normalizaciju nivoa šećera u krvi, bolje varenje,smanjenje holesterola i triglicerida.

Herbafast Fiber je dodatak ishrani čiji sastojci doprinose smanjenju apetita i „napada“ gladi, jer se rastvaranjem vlakana u vodi njihova zapremina značajno povećava, popunjava se prostor u želucu itako stvara osećaj sitosti.

Kako biljna vlakna iz Herbafast fibera utiču i na smanjenje glikemijskog indeksa hrane i normalizaciju glukoze i insulina u krvi, koristan je kod insulinske rezistencije i mogu ga koristiti i osobe sa dijabetesom.

RAZGOVARAJTE O POZITIVNOJ SLICI TELA

Mediji, društvene mreže, časopisi – svi plasiraju sliku savršenog mršavog tela, idealne figure. I ta slika često teško pada detetu, igra se sa njihovim samopouzdanjem i slikom o sebi. Na žalost, ne možete promeniti kulturu ili ono što dete vidi u medijima.

Ali možete razgovarati sa njima, naglasiti im šta je zaista važno.

Razgovarajte sa njima o tome šta znači zdravo telo, da mršavo ili ekstremno mišićavo telo ne moraju uvek da znače i da je takav izgled zdrav. Dajte im do znanja da se njihova vrednost ne ogleda uizgledu.

Za rezultat je važno da razgovaramo zajedno o zdravlju, zdravim navikama, o zdravoj slici tela, da pružamo jedni drugima podršku i motivaciju. Pogotovo kada je ovo tinejdžersko doba u pitanju.

Autor: promo

#Zdravlje

#herbafast