AKTUELNO

List masline je jedna od najblagotvornijih biljaka koje postoje.

Ako već idete na more, iskoristite priliku i zamolite meštane da vam dozvole da uberete listiće masline. Samo pazite da nisu prskani i da se ne nalaze pored saobraćajnica, ili ih pak kupite u lokalnim radnjama. Od njih možete napraviti fenomenalan čaj od lista masline koji će vam pomoći da smršate i izborite se sa probavnim tegobama.

Pored čaja veoma je popularna tinktura od lista masline. Ova dva prirodna preparata će vam pomoći da ojačate nerve, suzbijete herpes i upale, sačuvate srce, ojačate imunitet i snizite pritisak. Pored toga pomoći će vam da u kratkom roku proterate štetne bakterije i viruse iz organizma.

Sve je to moguće zahvaljujući moćnom sastojku olureopeinu. Osim toga, budući da su listići masline snažni antioksidansi, ne čudi što mogu sprečiti pojavu kancera i drugih najtežih oboljenja.

Foto: Unsplash.com

Za šta je sve dobar list masline?

Brojni su načini na koje vam maslinovo lišće može doprineti boljem zdravlju. Najbolje je kada se koristi u obliku tinkture ili pak pripremate domaći čaj od lista masline.

Lekovitost maslinovog lišća je nesporna i ono vam može pomoći kod različitih tegoba i stanja. Krenimo redom:

Uništava viruse

Naučnici su potvrdili da ekstrakt lista masline onemogućava širenje virusa, naročito virusa herpesa. Osim toga, ako redovno pijete od lista masline čaj , on će ubrzati suzbijanje virusa, upravo onih koji izazivaju grip i mononukleozu.

Sprečava nastanak Parkinsonove i Alchajmerove bolesti

Najvažniji sastojak lista masline, oleuropein, može biti dragocen saveznik u prevenciji navedenih neuroloških oboljenja. Naime on sprečava oštećenja dopaminskih neurona. Stoga se kao najbolja prevencija kod Parkinsonove i Alchajmerove bolesti preporučuje ekstrakt lista masline.

Foto: Unsplash.com

Čaj od lista masline čisti krvne sudove

Čaj od maslinovog lišća je naročito efikasan u čišćenju krvnih sudova. Jedna šolja čaja dnevno, ako se uzima tri-četiri nedelje, može vam pomoći i da sprečite i da izlečite aterosklerozu, najvećeg neprijatelja srca. Naime, ovaj napitak snižava nivo lošeg holesterola u krvi i na taj način sprečava njegovo taloženje na zidovima arterija.

Osim toga, čaj od lista masline uspešno obara krvni pritisak.

Pojačava proizvodnju insulina

Zbog ovog lekovitog svojstva se ekstrakt ili čaj od lista masline preporučuju obolelima od šećerne bolesti, tačnije dijabetesa tipa 2.

Sprečava maligne bolesti

Za to su zaslužni brojni antioksidansi kojima obiluju listići masline. Naime, antioksidansi neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala, odgovornih za starenje i oštećenje ćelija.

Ublažava artritis

Tinktura lista masline uspešno ublažava bol i upalu zglobova, koji prate reumatoidni artritis.

#maslina

#Čaj