AKTUELNO

Dobro osluškujte šta vam telo poručuje

Za pravilno funkcionisanje čitavog organizma, zdravlje jetre je od presudne važnosti. Ukoliko ovaj organ nije potpuno zdrav i sve ostale funkcije organizma se usporavaju. Telo nam na vreme šalje signale kada nešto nije u redu sa ovim organom, ali se oni uglavnom shvataju olako, jer su vrlo neprimetni i mogu se povezati sa nekim bezopasnim stanjima.

Ako primetite neki od ovih signala, javite se lekaru obavezno: 

1. Bol u stomaku 

Osećaj bola ili natečenost nekoliko dana bez prekida u gornjem desnom delu stomaka može biti znak da je vaša jetra u opasnosti. 

2. Žute oči ili koža

Kada telo razgrađuje stare krvne ćelije, jedan od nusproizvoda koji nastaje je žućkasto jedinjenje koje se zove bilirubin. Dok zdrava jetra nema problema sa njegovim eliminisanjem, bolesna jetra dozovoljava njegovo nakupljanje u krvi, a usled čega koža i oči postaju žuti.

3. Bol u zglobovima

Bol u zglobovima, mučnina, povraćanje i gubitak apetita međusobno su povezani simptomi oboljenja jetre, naročito autoimunog hepatitisa. Ovo oboljenej se češće  javlja kod žena nego kod muškaraca. 

4. Mrlje na koži

Ukoliko jetra ne čisti krv kako bi trebalo, tada može doći do problema sa zgrušavanjem krvi blizu površine kože. Ove vrste problema sa zgrušavanjem mogu rezultovati “paukovim angiomom” ili pojavljivanjem velikih linija na koži koje podsećaju na paukovu mrežu. Najčešće se javljaju na grudima.

#Zdravlje