AKTUELNO

Saznajte kako da na zdrav i efikasan način dovedete vašu liniju do vrhunca i nakon porođaja.

Drage mame, pre svega da znate da niste same i da povratak u formu nakon porođaja za mnoge nije jednostavan zadatak. Bilo da ste se porodile nedavno, pre 6 meseci ili je vaš mališan napunio sad već dve godine ni u jednom slučaju ne treba da budete stroge prema sebi ukoliko se vaga i dalje ne kreće u pravcu u kom biste vi to želele.

Ukoliko se suočavate baš sa ovim problemom, nemojte da odustajete, odvojite par minuta za sebe, pročitajte tekst do kraja i krenite da pomerate sve brojeve koji vam smetaju na dole.

ZAŠTO SE GOJIM I NAKON POROĐAJA?

Mnoge mame su se suočile sa ovim problemom, nakon porođaja, umesto da kilogrami idu dole, vaga pokazuje još dodatnih kilograma u plusu! Zašto je to tako?

Odgovor je jednostavan, nakon porođaja vaš život, vaš tempo i vaše navike se menjaju, a vaš fokus i posvećenost su usmereni na to malo biće, dok sebe ostavljate u senci. Što dovodi i do:

- manjka vremena za fizičku aktivnost

- manje kvalitetnog sna, što znači i manje energije u toku dana

- jedete ostatke hrane iz tanjira vašeg deteta

- u zalihama u kući imate više slatkiša za decu koju možda ranije niste kupovali

- jedete više zbog stresa

- manje vremena za pripremu zdravih obroka…

Foto: Herbafast

Mnogo faktora je u igri složićete se, i znamo da biste na spisak ovaj mogle da dodate još mnogo stavki. Zato, ne treba da vas iznenađuje zašto je povratak u formu nakon porođaja pravi izazov.

Šta je onda to što vi možete u ovim trenucima da uradite za sebe kako biste vratile onu brojku na vagi koju je pokazivala pre trudnoće?

FIZIČKA AKTIVNOST KAO PRIORITET

Ako se pitate zašto višak kilograma nakon trudnoće i dalje raste, ohrabrujemo vas i da se zapitate kada ste poslednji put bile fizički aktivne? I da se ne razumemo pogrešno u startu. Znamo da veliku ulogu igra i nedostatak vremena i kada se vratite na posao izazov postaje samo još veći. Međutim, vreme za sebe treba da pronađete. Obećajte sebi da ćete na primer bar 3x nedeljno raditi neke jednostavne vežbe kod kuće, tutorijala na internetu ne manjka.

Nakon što vaše dete malo poraste, možda ćete uspeti da se naspavate konačno, ali slobodno vreme je i dalje u deficitu. Čak i onog trenutka kada nađete koji slobodan sat za sebe, verujemo da vam baš tada nije do vežbanja.

Ono što želimo da znate jeste da fizička aktivnost nije važna samo za mršavljenje već je od velikog značaja kada je u pitanju i mentalno zdravlje. Zato je važno da nađete vremena.

Rešenje može da bude takvo da uskladite fizičku aktivnost sa aktivnostima koje redovno obavljate sa detetom. Na primer, ukoliko je vaše dete još malo, kolica su sjajno rešenje. I trčanje i brzi hod dolaze u obzir. Ili možda volite da nosite vaše dete u „kenguru“. Može! Kad dete poraste, dok se ono igra u parku vi sa strane možete da uradite kratak trening. Čučnjevi i iskoraci su uvek dobrodošli. Mi znamo da možete vi to! Samo napred!

VAŠE DETE NIJE POJELO SVE IZ TANJIRA?

Vašem detetu nakon obroka često ostane po koji zalogaj u tanjiru? Parče sira, parče mesa, hleba… žao vam je da bacite, pa ćete radije vi to da pojedete? Nemojte to da radite. Ukoliko možete, ostavite tu hranu za posle, spakujte je… ali nemojte da vam pređe u naviku da posle svakog obroka vašeg deteta pojedete vi ono što mu je ostalo u tanjiru.

Iako vam se tad ne čini kao da je u pitanju mnogo hrane. To svakako jesu dodatne kalorije, kada se sve to sabere u toku dana, pa zatim i nedelje, nije ni čudo što višak kilograma neće da vas napusti.

Vodite računa o svojim obrocima u toku dana i ukupnom unosu kalorija.

Foto: Herbafast

NEMOJTE DA JEDETE ZBOG STRESA ILI DOSADE

Znamo, mnogo je lakše ovo napisati, nego uraditi. Roditelji male dece su često pod stresom i hrana je često tu kao uteha i nešto što će pružiti TRENUTNI užitak.

Kako do ovoga ne bi došlo, važno je da prepoznate koji su to vaši „okidači“ zbog kojih se okrećete hrani i da iz kuće izbacite loše namirnice za kojima posežete u tim trenucima.

Udružite snage i sa drugim mamama, popričajte sa njima, napravite zajedničku strategiju, uvek je dobro imati podršku. Kao što smo rekli, niste same, a zajedno smo mnogo jači.

PLANIRAJTE I SVOJE I OBROKE VAŠEG DETETA UNAPRED

Planiranje obroka vam može uštedeti kako vreme tako i novac i pomoćiće vam da organizujete bolje svoju nedelju. Planiranje obroka vam može pomoći da se sačuvate i od prekomernog unosa kalorija i da ih držite pod kontrolom.

Napišite nedeljni plan onih obroka u kojim vaša porodica uživa i onih koji vam neće odmoći na putu ka rezultatu. Zatim, na osnovu toga napravite spisak namirnica za prodavnicu. Ovo će vam opet pomoći da ne „odlutate“ od onoga što ste zamislili i da u vašu korpu „ne zaluta“ nešto od namirnica što ne bi trebalo.

Foto: Herbafast

VODITE RAČUNA O PORCIJAMA

Jedan od razloga zbog kojeg možete dobiti na težini nakon trudnoće je i taj što jedete više nego što je vašem telu potrebno. Evo brzog i jednostavnog načina da kontrolišete porcije i napravite prave i uravnotežene izbore.

Uzmite plitki tanjir (prečnika oko 22cm). Polovinu tanjira napunite povrćem bez skroba. Zatim jednu četvrtinu tanjira napunite žitaricama od celog zrna, a jednu četvrtinu tanjira proteinima. Ako ste i dalje gladni nakon toga, dodajte porciju mleka sa malo masti i jednu porciju svežeg voća. I vodite računa da jedete polako.

BONUS SAVET

Ovaj bonus savet važi pre svega za sve mame koje su prestale da doje. U svoju svakodnevicu možete uključiti dodatke ishrani na prirodnoj bazi koji će vam pomoći da se rešite viška vode i toksina koji su se zadržali u organizmu i one koji će vam pomoći da sagorite masne naslage i kontrolišete apetit kao i unos kalorija.

Autor: Pink.rs

#herbafast