AKTUELNO

Japanska tehnika spavanja donosi olakšanje za celo telo. Narednog dana ćete se probuditi odmorniji nego ikad

Često se događa da se budimo bez energije i sa bolovima u leđima, a sve je to zbog lošeg položaja u kojem spavamo. Lekari se slažu da način na koji utonemo u san može da doprinese osećaju narednog jutra. Da li ćete se probuditi puni energije ili sa bolovima, zavisi od položaja spavanja. Japanskom metodom ćete preporoditi celo telo i osetiti veliko olakšanje.  Kad spavamo u nepravilnom položaju, stavramo pritisak na vrat i kičmeni stub, što kao rezultira bolovima u toku narednog dana.

Spavanje na previše tvrdim podlogama, iako se verovalo da je dobro, zapravo ne može trajno da ukloni bol, pokazalo je istraživanja. Idealno bi bilo da dušek bude srednje čvrstine. Jastuk ne bi smeo da ima visinu veću od 12 santimetara, a najbolje bi bilo da spavate samo na dušeku.  Takođe, spavanje u fetus položaju, kao i spavanje na stomaki najviše utiče na stvaranje bolova u kučmi.

Japanska tehnika podrazumeva spavanje na leđima ili na boku. Ako izaberete spavanje na leđima, onda stavite jastuk ispod kolena, na taj način postiže se prirodan položaj kičme i izbegava bol.

Ukoliko se ipak odlučite za spavanje na boku, savijte noge i i između kolena stavite jastuk. Prema rečima lekara, olakšanje biste trebali da primetite već nakon nekoliko noći.

#Zdravlje