AKTUELNO

Kako na prirodan i efikaan način sprečiti da vas stomak boli i grčevi ometaju, saznajte sada.

Grčevi u stomaku nas najčešće asociraju na bebe (ili možda više na bebin neumorni plač koji grčevi izazivaju). Ali da li se oni javljaju i kod odraslih?

Čak 40% odraslih osoba pati od grčeva i bolova u stomaku. Odrasli (k’o odrasli)često zanemare ovaj problem, i težeći da se što pre reše ove neprijatnosti (kako zbog bola, tako i zbog socijalne strane neprijatnosti gasova) samoinicijativno uzimaju lekove, često i bez konsultacije sa lekarom ili farmaceutom u apoteci. Samo 25% bolesnika poseti lekara u vezi terapije bola u stomaku. Međutim, grčevi i bol u stomaku kod odraslih nisu tako bezazleni problem.

Kako nastaju grčevi?

Grčevi i bol u stomaku nastaju usled povećanog stvaranja gasova (veće količine vazduha u crevima), do koje dolazi usled:

·        veće količine progutanog vazduha prilikom obroka zbog nepravilnog (halapljivog) gutanja

·        nepravilne ishrane – namirnica koje se teško vare poput graška, kupusa, karfiola, prokelja, brokolija i špargle

·        namernog zadržavanja gasova

·        opstipacije koja dugo traje

·        intolerancije na laktozu i fruktozu

·        medicinskog stanja – sindroma iritabilnog creva

Foto: Promo/Flobian

Sindrom iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog creva je funkcionalni poremećaj digestivnog trakta, koji izaziva abdominalne bolove, nadimanje i različite poremećaje u crevnom pražnjenju. Osim ovih simptoma, sindrom iritabilnog creva može biti praćen i promenama u raspoloženju, depresijom, bolovima u leđima i problemima sa mokrenjem.

Dijagnoza se postavlja na osnovu prisutnih tegoba i isključivanjem drugih organskihoboljenja. Tegobe treba da traju bar 6 meseci, a neprekidno u poslednja 3 meseca pre postavljanja dijagnoze. Dominantno je prisustvo bola u stomaku, koji se mora javiti bar jednom nedeljno.

Da li ste znali da čak 10-25% populacije pati od ovog sindroma? A samo 20% od ovog broja je dijagnostifikovano.

Nervoza creva predstavlja najčešći razlog zbog kog pacijenti dolaze na pregled kodgastroenterologa. Ne predstavlja nikakav rizik za razvoj ozbiljnih bolesti sistemaza varenje, ali je veoma neprijatan i utiče na normalno funkcionisanje i kvalitet života.

Kako se leči sindrom iritabilnog creva?

Pre upotrebe lekova, preporučuje se primena higijensko-dijetetskog režima koja podrazumeva promene u životnom stilu i navikama u ishrani:

·        Redovna fizička aktivnost

·        Ishrana sa malo masti

·        Bez alkohola

·        Bez kofeina

·        Bez začinjenog, ljutog, puno slatkiša

·        Bez hrane koja nadima

Neretko se desi da promene u ishrani i životnim navikama nisu dovoljne, pa sepreporučuje upotreba preparata koji pomaže funkcionisanju naših creva.

Foto: Promo/Abela Pharm

Flobian® je prirodno rešenje zavgrčeve, bol u stomaku, kao i nadutost i gasove. Aktivan sastojak Flobian®kapsula - Lactobacillus plantarum 299v, najispitivaniji i sa najviše preporuka u terapiji sindroma iritabilnog creva. Njegova snaga ogleda se u redukovanju svih simptoma koji prate ovaj sindrom. Sprečava nastanak gasova, podstiče rad creva i poboljšava varenje.

Budite odgovorni kao prema svojim bebama – ne zanemarujte, već rešite problem grčeva i bola u stomaku!

Autor: Pink.rs