AKTUELNO

Svako treće dete širom sveta ima koncentracije olova u krvi u nivoima koji mogu dugoročno naštetiti zdravlju, otkrila su nova istraživanja.

Oko 800 miliona dece i mladih ljudi ispod 19 godina verovatno će imati nivo olova u krvi iznad ili iznad 5 mikrograma po decilitru (5 mg / dl), navodi se u izveštaju koji prenosi Gardijan.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ne postoji bezbedan nivo izloženosti olovu, jer čak i u veoma niskim koncentracijama deluje kao opasan toksin, ali nivoe iznad 5 mg / dl američki centri za kontrolu bolesti smatraju razlogom za akciju.

Nalazi iz istraživanja Instituta za zdravstvenu metriku i procenu, koje je danas objavio Unicef, ukazuju na trenutne opasnosti za decu od olova, koje se već decenijama ne koristi u benzinama, bojama i vodovodnim cevima.

"Ovo je apsolutno šokantna brojka", rekao je Nikolas Ris, politički stručnjak u Unicefu i autor izveštaja.

"Znamo već dugo za otrovnu prirodu olova, ali nismo znali koliko je ona rasprostranjena i koliko dece je pogođeno", dodaje Ris.

Olovo je snažan neurotoksin i velika izloženost tom metalu može izazvati smrt, dok niži nivoi izazivaju simptome u rasponu od bola, povraćanja i napada do problema u razvoju, mentalnih teškoća i poremećaja raspoloženja.

Niži nivoi takođe mogu izazvati prerano rođenje dece.

#Krv

#deca

#olovo