AKTUELNO

Sezona kupanja je u jeku, mnogi spas na +35 stepeni traže upravo u vodi, ali stručnjaci su upozoravali da su bazeni i kupališta i te kako rizična mesta za prenošenje korona virusa i da je veoma važno poštovati mere na njima.

Međutim, problem se javlja kod divljih kupališta, koja nemaju ni upravljače ni spasioce, pa samim tim ni osobu koja može da kontroliše i sprovodi epidemiološke mere. Virus se ne prenosi u vodi, ali to ne znači da osobe koje su u vodi ne mogu jedna na drugu da prenesu virus, jer deo tela je svakako iznad površine vode, upozorava dr Zoran Gojković.

- Imali smo juli, koji nije bio topao, prognoze su u avgustu da će temperatura biti veća. Znam da je toplo, ali moramo naći način da se ponašao u skladu sa svim onim preporukama o kojima smo pričali, moramo da vodimo računa o distanci, moramo da apelujemo na naše građane. Bojim se da će jedan deo ljudi ići na neobeležene plaže i da ćemo imati problema i vezano za taj aspekt. Molim i roditelje i decu da shvate da moramo biti jako oprezni. Konstatacija da se virus ne prenosi u vodi ne znači da neko ne može da se oboli... Vi ste iznad površine vode, komunicirate, pričate - kazao je na današnjoj konferenciji za novinare dr Gojković i kazao da svako nepoštovanje mera može da dovede do ponovnog rasta krive.

Inače, kako je dodao Gojković, kupanje na plažama koje nisu uređene i koje nemaju angažovane spasioce samo po sebi je veoma opasno.

- Nemojte zbog jednog kratkotrajnog zadovoljstva da imate gorko kajanje i gorko iskustvo - kazao je dr Gojković i dodao da smo svedoci brojnih tragedija na takvim kupalištima svake letnje sezone.

#korona

#kupalište