AKTUELNO

Kako sprečiti prodor ove bakterije u vaš urinarni sistem saznajte upravo sada.

Nezvana gošća na „privatnim žurkama“, ona ima svoje „ime i prezime“ – Ešerihija Koli. Ako biste je zamišljali kao osobu, to je ona koja vam je užasno naporna, nervira vas, nikad je ne biste pozvali na druženje, a ona je i pored toga uporna i uvek je tu, iako je niko nije zvao.

Kada ovde kažemo „privatna žurka“, mislimo na one naše, ženske intimne, privatne, delove tela i teme o kojima ne bismo baš sa svima pričale. Jedna od njih jeste upravo i urinarna infekcija, koju izaziva gore pomenuta „nezvana gošća“, bakterija, Ešerihija koli.

Sada kada je poznata „lokacija“, svi učesnici priče i kada sklonimo malo šalu na stranu, možemo da se pozabavimo i ovom ozbiljnom temom. Temom urinarne infekcije izazvanom Ešerihijom koli.

Ešerihija koli je bakterija koja stoji iza većine urinarnih infekcija. Iako urinarna infekcija pogađa i muškarce i žene, žene su ipak osetljivija grupa i 30x je veća verovatnoća da će žena dobiti urinarnu infekciju nego muškarac. Pored toga, istraživanja su pokazala da postoji 60% šanse da žena bar jednom u svom životu ima urinarnu infekciju.

Zato, kako bismo zanli kako da se nosimo sa ovom nezvanom gošćom i kako da je se rešimo, važno je da se edukujemo. U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam odgovorimo na sva važna pitanja.

OSETLJIVI DELOVI URINARNOG TRAKTA SKLONI INFEKCIJI

Ceo urinarni trakt je tako „dizajniran“, da može da zadrži, kako Ešerihiju koli, tako i druge vrste mikroskopskih napasti, ili kako mi kažemo „nepozvane goste“.

Na primer, mokrenjem dolazi do ispiranja i izbacivanja zaostalih bakterija iz uretre, pre nego što uzrokuju bilo kakve dalje probleme i komplikacije. Ali kada ova odbrana ne uspe, bakterije, kao što je Ešerihija koli, ulaze u mokraćni trakt (koji čine bubrezi, ureter, bešika i uretra), umnožavaju se i tada se može razviti infekcija mokraćnih puteva.

Iako bilo koji deo mokraćnog trakta može biti pogođen, većina urinarnih infekcija, izazvanih Ešerihijom koli, se javlja u donjim mokraćnim putevima, koji uključuju bešiku (gde stoji urin) i uretru (mokraćnu cev kroz koju prolazi urin koji ide put spolja).

Urinarna infekcija koja nastane u bešici naziva se cistitis, a ona koja nastane u uretri naziva se uretritis.

Foto: Promo/Naturoplex

KAKO EEŠERIHIJA KOLI ULAZI U URINARNI TRAKT?

Ešerihija koli se zapravo nalazi kod svakog čoveka u crevima i obično ne izaziva nikakve probleme. Većina vrsta Ešerihije koli je bezopasna, međutim, neki sojevi ove bakterije su patogeni, što znači da mogu izazvati i određene bolest.

Kada govorimo o urinarnoj infekciji i Ešerihiji, koja se nalazi u crevima, postavlja se pitanje kako ona dospeva u urinarni trakt? Ešerihija je prisutna u fekalnoj materiji koje u tragovima dospevaju u mokraćovod kroz otvor uretre i tu počinje sa umnožavanjem.

Jedan od glavnih razloga što su žene sklonije infekcijama mokraćnih puteva je taj što imaju vrlo kratku uretru. Bakterija Ešerihija koli iz rektuma nema veliku udaljenost da bi došla do uretre, a zatim i bešike, zbog čega može lako da izazove infekciju.

Naravno, to nije jedini način na koji može da dospe u urinarni trakt. Ešerihija koli može da migrira i izazove urinarnu infekciju sledećim načinima:

Seksualnim kontaktom: uretra se kod žene nalazi blizu vagine i anusa, što olakšava bakterijama da dospeju u mokraćovod tokom seksualnog odnosa.

Nepravilnim brisanjem: posebno je važno za žene – brisanje s leđa ka napred može povući i Ešerihiju koli direktno u uretru. Zbog toga se uvek preporučuje brisanje s prednje ka zadnjoj strani.

Zadržavanjem mokraće: česta upotreba toaleta omogućava telu da izbaci bakterije kao što je Ešerihija koli iz svog sistema. Ovo je posebno važno pre i nakon seksualnog odnosa. Da biste podstakli učestalo mokrenje, savetujemo vam da pijte dovoljno vode tokom dana.

Nastaviće se…

Autor: M.K.

#Zdravlje