AKTUELNO

Mnogi vitamin C povezuju sa citrusima, ali ovaj važan vitamin krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali.

Otkrijte koje to voće i povrće ima više vitamina C od citrusa. Bićete iznenađeni!

CRVENA I ŽUTA PAPRIKA

Foto: Pixabay.com

Paprika je broj jedan kada je u pitanju obilje vitamina C.  U 100 grama crvene i žute paprike nalazi se  190 miligrama vitamina C, što je skoro četiri puta više nego u pomorandžama.

BROKOLI

Brokoli je bogat različitim hranljivim sastojcima, ali i vitaminom C. Samo 100 grama bokolija dovoljno je da u organizam unesete oko 90 miligrama vitamina C.

KELJ

Ovo je pravi izvor zdrave hrane. Kelj je bogat vitaminima A i C i vlakanima, a kada je vitamin C u pitanju, na svega 67 grama kelja ima čak 80,4 mg ovog vitamina. U narodnoj medicini, sveži listovi kelja stavljaju se na bolesne zglobove i čireve, a sok od povrća je ove preporučuje osobama koje pate od stomačnih tegoba.

KIVI

Foto: Unsplash.com

Još jedno "kiselo" voće koje je odličan izvor vitamina C. Osim toga, kivi je bogat vitaminima K, E, kalijumom i bakrom. Istraživači su dokazali i da kivi štiti našu DNK od oksidativnog stresa.

KARFIOL

Karfiol može da se jede svež ili kao dodatak salati ili jelu, a u svoju ishranu trebalo bi da ga uvrstite zatošto na 100 grama karfiola ima čak 70 miligrama vitamina C.

#Zdravlje

#vitamin C