AKTUELNO

Zvanični simptomi korona virusa su groznica, kašalj i nedostatak daha, a nedavno je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tražio da se doda još nekoliko simptoma na zvaničnu listu - drhtavica, bol u mišićima, glavobolja, grlobolja i gubitak mirisa i ukusa.

Prvi simptomi se obično pojavljuju od 2. do 14. dana nakon izloženosti virusu, a oni koji zahtevaju da se hitno javite lekaru su definitivno kontinuirani gubitak daha, teško disanje, zbunjenost, bol u grudima, plavkaste usne ili lice.

Međutim, postoji još nekoliko simptoma koje su pojedini pacijenti razvili, a koji pak, nisu toliko učestali da bi se uvrstili na zvaničnu listu iako mogu biti dobar pokazatelj infekcije korona virusom.

Bolovi u mišićima

Jedan od simptoma koji se često ponavljao kod osoba sa teškim respiratornim oboljenjima bili su bolovi u mišićima (mijalgija).

Mijalgija može da uključuje ligamente, tetive i fascije, meka tkiva koja povezuju mišiće, kosti i organe. Mialgija je ranije bila znak da su se u telu razvile veće upale.

I prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 15 odsto svih pacijenata obolelih od korona virusa imalo je bolove u telu il zglobovima.

Bolove izazivaju hemikalije zvane citokini, hemikalija koju telo optušta prilikom odgovora na infekciju.

Lezije na jeziku

Lezije i mrlje koje se pojavljuju u ustima ili u grlu mogu biti novi simptomi korona virusa, kaže novo istraživanje.

Foto: Pixabay.com

Istraživači su otkrili da jedna trećina kovid pacijenata koja je imala osip na koži, odnosno na rukama i nogama, takođe je imala promene u usnoj duplji.

Mrlje i lezije na nepcima su se obično pojavile dve nedelje nakon što su pacijenti prvi put imali simptome bolesti Covid-19, poput temperature ili nedostatka daha.

Tim iz Zdravstvenog centra "Ramon i Kajal" u Madridu kaže da bi lekari i medicinske sestre trebalo da pregledaju usne duplje bolesnika koji su pozitivni na koronu ili sumnjivih pacijenata da bi utvrdili da li takođe pokazuju ove znakove.

Depresivno raspoloženje

Istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju su ispitali simptome 114 pacijenata kojima je dijagnostikovan Covid-19, a na osnovu prikupljenih podataka došli su do iznenađujućih podataka.

Čak 47,7 odsto učesnika je najmanje nekoliko dana pre pojave prvih simptoma prijavilo depresivno raspoloženje.

Od toga je takođe 44,7 odsto je izjavilo da pati od blage anksioznosti, a 10,5 odsto ozbiljnu anksioznost.

Foto: Burst

Koautor studije, dr Ahmad Sedaht napomenuo je da su znakovi anksioznosti i depresije razumljivo povezani sa simptomima Covid-19, budući da bolest napada centralni nervni sistem.

Miris urina

Lekari sada kažu da snažan miris urina može biti alarm da imate korona virus.

Urin intenzivnog mirisa i neobično žute boje je znak dehidracije koja se često javlja usled infekcije korona virusom. Urin tada dobija posebno neprijatan miris jer postaje koncentrisaniji, upravo zbog nižeg nivoa tečnosti u krvi.

Stoga svako ko primeti da je dehidriran zajedno sa otežanim disanjem, trebalo bi odmah da se javi lekaru.

Infekcija uha

Naučnici su otkrili korona virus u ušima dvojice preminulih pacijenata pozitivnih na Covid-19, jer studije ukazuju da gubitak sluha može biti retki simptom infekcije.

Istraživanjem je utvrđeno da virus takođe može zaraziti uho i mastoidnu kost koja se nalazi odmah iza uva.

Ovo nije prvi put da je korona virus povezan sa infekcijama uha ili problemima sa uhom. Studija objavljena u aprilu mesecu je otkrila je da je Covid-19 kod odraslih izazvao upalu srednjeg uha (otitis media), odnosno zapaljenski proces uha u kome bubna opna postaje upaljena.

Lezije na stopalima

Iako sporedni simptomi korona virusa, odnosno bolesti Covid-19 variraju od osobe do osobe, španski eksperti sada istražuju lezije na stopalima koje su se pojavile kod nekih pacijenata u ranoj fazi bolesti.

Naime, u pitanju su lezije koje podsećaju na boginje, navodi se u izveštaju Veća univerziteta za podijatriju (stručnjaci za bolesti stopala).

Kako navode, u Italiji, Francuskoj i Španiji brojni slučajevi obolelih su bili bolesnici sa korona virusom koji su imali lezije na nogama, o čemu svedoče dermatolozi.

#Simptomi

#koronavirus