AKTUELNO

Naučnici su odlučili da otkriju kako na telo utiče prejedanje, odnosno kako organizam podnosi višak hrane i kuda ona odlazi nakon što preopteretimo želudac.

Stručnjaci su okupili grupu zdravih muškaraca starosti od 22 do 37 godina, i od njih su tražili da pojedu dva puta više pice nego što inače jedu. Zatim su poredili efekte normalnog obroka sa maksimalnim prejedanjem, koje je išlo do granice da učesnici više nisu mogli da ponesu ni još jedan zalogaj.

Na sreću, stručnjaci su zapazili da se sistem za varenje sjajno snalazi u ovakvoj situaciji i brzo sagoreva višak kalorija.

Osim toga, primećeno je da se nivo insulina podigao za čak 50 odsto, zbog čega je nivo šećera u krvi ostao nepromenjen. Nivo lipida blago se povećao.

Iako su rezultati ohrabrujući, stručnjaci naglašavaju da je u pitanju dobar odgovor tela na povremene "ispade" sa hranom, odnosno povremeno prejedanje. Ali, ako ovakvi ispadi postanu navika, može doći do gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, slobodno možete povremeno da "varate", ali na duge staze, ova navika postaje izuzetno opasna po zdravlje i izgled.

#Hrana

#Naučnici

#prejedanje